Buitenland13 nov '15 23:26Aangepast op 14 nov '15 00:44

Zeker 40 doden bij aanslagen in Parijs

Auteur: Thijs Baas

IS heeft de aanslagen op zeven locaties in Parijs van gisteravond opgeëist, meldt persbureau Reuters. Daarbij zijn 140 mensen gedood, heeft de gemeente Parijs in de loop van de nacht gemeld. Vanaf 9:00 was er een extra uitzending in verband met de aanslagen in Parijs, met Annette van Soest. Met het laatste nieuws uit de Franse hoofdstad.

Foto: ANP
Foto: ANP

12:06 | Rome heeft zich ook al voorbereid, evenals bijvoorbeeld Helsinki, waar de politie in verhoogde staat van paraatheid is gebracht, meldt Geert Jan Hahn. Assad reageert vanuit Syrië dat Parijs nu ervaart wat Syrië al vijf jaar ervaart.

12:03 | Eveline Bijlsma: "Hollande was na Charlie Hedbo een stuk voorzichtiger. Hij roept nu op tot rust. Voor de klimaattop volgende maand is het beveiligingsniveau al fors opgeschroefd; je komt al nauwelijks de stad meer in."

11:51 |  Een deel van vliegveld London Gatwick is ontruimd. Volgens Britse media gaat het om de Noordterminal. Inmiddels is bevestigd dat het gaat om de vondst van een veracht pakketje.

10:56 | Oud-minister Ed Nijpels is in Parijs en zat gisteravond vlakbij één van de plekken waar een aanslag was. "Er werd heel rap met iedereen afgerekend en gevraagd zo snel mogelijk naar huis te gaan. Ik zit zelf in een appartement op een paar honderd meter van het Elysée. Het was een beetje een lugubere sfeer, want de berichten druppelden binnen en het werd steeds ernstiger. Ik ben lopend naar huis gegaan, want het was onmogelijk om een taxi te nemen."

10:55 | Hammelburg vreest dat het gaat om mensen die zich hebben laten inspireren door maar niet door het idee van het vestigen van een Kalifaat. Kun je je ervan vergewissen dat mensen die inspiratie niet meer opdoen? Daar heb ik grote twijfels over." 

10:50 | Bernard Hammelburg: "Voor mij is voor 75 procent zeker dat het ook echt IS is. Wat mij opvalt is de onvoorstelbaar slimme en uitgebreide uitvoering hiervan. Klaarblijkelijk goed getrainde strijders, het zou me niet verbazen als dit vanuit Rakka is georganiseerd. Het is onderdeel geworden van de moderne samenleving. Maar je moet alles op alles zetten om dit tijdig op te merken. Dat druist in tegen ons gevoel voor democratie. Deze diensten zijn heel goed in infiltratie, maar... nooit goed genoeg. Dus de inlichtingendiensten in verschillende landen moeten nog beter gaan samenwerken."

 

10:47 | Zolang er in Syrië en Irak wordt gebombardeerd, kan er geen sprake zijn van in vrede leven in Frankrijk, heeft IS volgens Reuters in een videoboodschap gemeld. Het wil nog niet zeggen dat er een direct verband is tussen de mensen die het hebben uitgevoerd en IS zelf, maar er is in ieder geval sprake van geestverwantschap tussen de daders en IS, zegt Edwin Bakker, terrorismedeskundige van de Universiteit van Leiden. Mogelijk zijn het lokale mensen uit banlieues die de aanslag in alle rust hebben kunnen voorbereiden na een oproep om dit te doen. Het niveau in Nederland is in feite 'substantieel plus' geworden, maar godzijdank nog niet 'kritiek'.

10:41 | "Er zullen heel wat vragen gesteld worden over waarom dit niet kon worden voorkomen, terwijl de afgelopen maanden miljarden zijn uitgegeven aan uitbreiding en versterking van veiligheidsdiensten. Parijzenaars laten zich niet weerhouden: er ontstaan spontaan bijeenkomsten om dit vreselijke nieuws te verwerken."

 

10:35 | D66-leider Alexander Pechtold op BNR: "Het zijn individuen die tot zulke daden overgaan. Ze denken dat ze in een volgend leven worden beloond. Mensen die zo van het padje af zijn... Het afzetten van Assad is niet zinvol; je kunt de personen wel weghalen, maar de entourage blijft bestaan. Het is allemaal nog zeer weerbarstig en de rol van het Westen moet - ook vanuit een weloverwogen eigenbelang - zijn om voor stabiliteit te zorgen."

10:25 | De eerste explosie was heel erg hard, meldt sportverslaggever Simon Kuper over de explosies in het Stade de France. De meeste mensen dachten aan vuurwerk, maar een minuut of vijf later volgde een tweede explosie. Maar Frankrijk scoorde twee keer en op een gegeven moment was er zelfs een wave. Veel mensen hadden in eerste instantie niet door wat de ernst van de situatie was. Mijn grote angst is dat ze eigenlijk voor de wedstrijd het publiek wilde aanvallen op weg naar de wedstrijd. Maar godzijdank is dat niet gebeurd. Pas toen de mensen naar huis gingen, sloeg de angst en lichte paniek toe."

 

10:22 | De Bayerische Rundfunk meldt dat de man uit Kosovo die is opgepakt bij de Duitse grens mensen kent die de aanslagen hebben gepleegd. Granaten en een kalasjnikov, dan komt het angstige vermoeden door dat hij wel heel dicht bij het gebeuren had kunnen zitten als hij had kunnen doorrijden. De man werd opgepikt bij een routinematige verkeerscontrole.

 

10:15 | Lia van Bekhoven vanuit Londen: Er wordt in bestuurlijk Londen nergens anders over gepraat. De tweede vraag is waarom het in Parijs gebeurde en niet in Londen en of het ook kan gebeuren in Londen. Het fanatisme van extremisten is in Londen even groot, er werd een paar weken geleden gesproken van een enorme dreiging. Tien jaar geleden was de laatste grote aanslag, sindsdien is het een en ander gewijzigd en zijn volgens de veiligheidsdiensten zeker 50 mogelijke aanslagen verijdeld."

Het vergaren van inlichtingen is de laatste jaren echt veranderd en in dat kader wordt volgens Van Bekhoven ook veel meer informatie uitgewisseld tussen landen als Groot-Brittannië en Frankrijk.

10:05 | Een deel van het kabinet komt zaterdag om 11.30 uur bijeen op het ministerie van Veiligheid en Justitie om te overleggen over de situatie na de aanslagen in Parijs. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag laten weten. Naast premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher zijn de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aanwezig. Rutte komt na afloop met een verklaring.

 

10:02 | In Parijs heeft president François Hollande de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen om te praten over  over de situatie na de bloedige aanslagen vrijdagavond.

In de raad hebben de belangrijkste ministers zitting, alsmede de hoofden van de veiligheids- en inlichtingendiensten. Ook de directeuren-generaal van de gendarmerie en de politie, en de chef van het leger behoren tot de raad. De chef van de Parijse politie is eveneens bij de vergadering in het Elysée aanwezig.

9:53 | "Er zit wat in de vergelijking met 9/11: betrekkelijk weinig mensen die een enorme schade aanrichten", zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "De Fransen spreken al maanden dat er sprake is van een noodsituatie. We besteden vaak weinig aandacht aan dingen die gewoon gebeuren, bijvoorbeeld in de banlieues. Maar dit komt wel heel dichtbij. Ze hebben ons precies waar ze ons hebben willen: ze willen de samenleving ontwrichten en dat is precies wat ze doen."

IS kreeg de laatste tijd te maken met behoorlijke strategische tegenslagen. Het zou kunnen dat dat de trigger is geweest waarom de troepen in Parijs klaar stonden. Dit was op zo veel locaties en zoveel manieren voorbereid, en als je ziet hoe ze zonder een woord te zeggen mensen liquideren, dat doe je niet zonder van tevoren na te denken over wat je doet. Er is nu sprake van een merkwaardige coalitie van VS, Rusland, Iran, Hezbollah, het Syrische leger.

De vraag wordt nu wel weer urgent, zegt Hammelburg, of je niet toch meer grondtroepen naar Syrië moet sturen. Maar dan nog blijven er gewoon eenlingen in Westerse landen die de boel kunnen ontwrichten."

 

9:49 | Angela Merkel: "Laten we de terroristen de reactie geven die hoort bij de waarden van  Europa." De daders moeten wat haar betreft keihard worden aangepakt. Hoe, dat liet ze achterwege, meldt correspondent Derk Marseille. "Als ik nu kijk naar een headline dat er afgelopen donderdag in Beieren een man is aangehouden uit Kosovo met een kalasjnikov, dan blijkt wat voor dingen er kunnen gebeuren, ook bij een reguliere verkeerscontrole. Dus ook in Duitsland zijn mensen onderweg die dezelfde middelen hebben als de daders in Parijs."

9:46 | Reactie Koning op de aanslagen in Parijs:

"Ik ben diep geschokt door de aanslagen gisteravond in Parijs. Nederland voelt zich nauw met Frankrijk verbonden. Met het Franse volk rouwen wij om de slachtoffers. Met het Franse volk blijven wij standvastig de vrijheid verdedigen tegen hen die haar met terreur proberen te ondermijnen. De waarden van vrijheid en solidariteit geven wij nooit prijs. Onze gedachten zijn bij allen die nu intens verdriet hebben om het verlies van hun dierbaren en bij alle slachtoffers van deze laffe aanslagen." - WA

9:42 | Harmen van der Veen staat bij een asielzoekerscentrum in Oog in Al. Daar is vooralsnog niet veel nieuws onder de zon, op het oog. "Het centrum zit al twintig jaar in de wijk, volstrekt geïntegreerd. Er is niks zichtbaar van extra bewaking, maar er is wel aangekondigd dat de beveiliging van 83 azc's wordt versterkt."

 

9:40 | Jeroen Stans meldt dat het kabinet later vanochtend bijeenkomt om de situatie in Parijs te bespreken.  Ik heb contact gehad met de NCTV Dick Schoof. Het dreigingsniveau wordt niet aangepast, maaar natuurlijk houden we de vinger aan de pols over wat dit betekent voor Nederland. De dreiging om Nederland heen is complex en diffuus. Alle lijnen met Frankrijk staan open, maar het niveau wordt niet verhoogd. Een niveau hoger betekent dat er een aanslag gepland is."

 

9:30 | Midden-Oostendeskundige Remco Andersen: "Het zal niemand verbazen als het een jihadistische groepering is die de aanslagen opeist. De aanslagen bij Charlie Hebdo werden opgeëist door IS én al-Qaeda. Wat IS doet is mensen naar terrasjes sturen en het vuur openen en als dat de trend wordt, maak dan je borst maar nat.

 

9:12 | Terreurdeskundige Glenn Schoen van Boardroom@Crisis: Er zijn eigenlijk maar twee opties, maar het lijkt erop dat het IS is, qua context, timing en wat ze hebben gezegd. Als het zo is, is dit de opmaat naar terrorisme als wapen binnen het Westen. We hebben eerder gisteren aanslagen gezien in Libanon en eerder in Bagdad en een van de vragen is of IS bezig is met een nieuwe manier om zich te manifesteren. Ze willen niet dat welke informatie dan ook uitlekt of dat er informatie naar buiten komt waardoor de aanslagen niet kunnen slagen."

Er wordt strategisch ingezet op één of twee van de grotere lande n en de aanslag heel direct naar de overheid wordt gebracht door burgers aan te vallen. Het zijn de gewone Fransen in het gewone Franse leven. Iemand heeft duidelijk beoogd om heel direct druk te leggen op de Franse bevolking en daarmee op de Franse overheid. IS maakt minder gebruik van videoboodschappen van de daders dan al-Qaeda, maar het kan goed zijn dat er in de loop van het weekend nog meer naar buiten komt."

9:03 | Stefan de Vries vanuit Parijs: "Parijs ontwaakt voor de tweede keer in tien maanden uit een nachtmerrie. Duizenden politieagenten en militairen op straat en de stad is in feite afgesloten. Er zijn heel veel vragen en heel veel verdriet; 'hoe heeft dit kunnen gebeuren?'. De vraag is of dit een actie van een grotere groep terroristen is. Daarom zijn 1.500 extra militairen naar Parijs gebracht en is de staat van beleg afgekondigd. Het is in ieder geval een heel goed besluit om in Nederland azc's extra te bewaken, dat is een solide, verstandig besluit."

Gerelateerde artikelen