Buitenland10 feb '15 10:57Aangepast op 10 feb '15 11:51

'Aanslagen Parijs misbruikt voor doorvoeren discutabele Europese wetten'

Auteur: Thijs Baas

Maatregelen die voorheen zeer discutabel waren, zijn er de laatste weken doorheengejakkerd in de strijd tegen terrorisme. Dat zegt directeur Mark Singleton van het Centre for Counter Terrorism tegen BNR.

'Parijs' wordt gebruikt om een aantal maatregelen te treffen die ons allemaal aangaan en waar we niet zo heel blij om zouden zijn als we het wisten, zegt Singleton. Verruiming van wetgeving werkt op den duur averechts, waarschuwt hij. "Daarmee pak je de oorzaak van het probleem niet aan. De politiek maakt veiligheid tot verkiezingsthema en laat zich daarbij niet informeren door feiten en analyses. Keep calm and carry on - zoals de Engelsen dat zeggen - zou mijn sterkste advies zijn aan de politiek."
 

"Zet de feiten op een rij: natuurlijk is er dreiging, dat zal ik niet bagatelliseren, maar waar hebben we het over? In 2013 zijn in heel Europa zeven mensen omgekomen door een terroristische aanslag. Jongeren radicaliseren en een deel maakt stap richting Syrië om heel veel uiteenlopende redenen. Er bestaat geen profiel van dé Syriëganger en dat maakt het beleid lastig. 'Hoe voorkom je het?', is de kernvraag. Niet alleen de persoonskenmerken, maar ook het sociale milieu en het algemene politieke klimaat: het is allemaal contextafhankelijk."

Een hak zetten
Ook de Nederlandse politiek grijpt de toenemende dreiging uit islamitische hoek aan voor hun pleidooi om de wetgeving te verruimen, meent Singleton. "Sybrand van Haersma Buma gebruikt dit als inzet in de verkiezingen om de regeringspartijen een hak te zetten. De wetten van de politiek schrijven voor dat je iets uitvergroot en neerzet in zo behapbaar mogelijke termen. Dat gaat ten koste van de nuance en ik hoop dan ook dat er binnen en buiten de politiek een soort level headedness gebruikt blijft worden."

Politie en Justitie hebben binnen de bestaande wettelijke kaders al voldoende instrumenten om in ieder geval de kortetermijndreiging te bestrijden, zegt Singleton. Door een integraal pakket aan maatregelen, met nadruk op preventie, is het dreigingsniveau na de moord op Theo van Gogh teruggebracht tot het 'normale' niveau. Er is veel tijd gestoken in het onderkennen van het probleem: niet te snel in acties schieten. Om wie gaat het, hoe zit het sociaal economisch en kennen we ze?"

Gerelateerde artikelen