Buitenland21 apr '15 08:24

Overspeelt Brussel zijn hand met aanklacht tegen Gazprom?

Auteur: Marjan van den Berg

Een Europese beschuldiging van machtsmisbruik aan het adres van Gazprom zal leiden tot een “ongelooflijke verslechtering” van de zakelijke betrekkingen tussen Rusland en Europa. Dat voorspelt Rusland-econoom Erik Dirksen op BNR.

De Europese Commissie beschuldigt Gazprom van machtsmisbruik. Dat melden Reuters en de Financial Times. De Russen zouden hun machtspositie in met name Oost-Europa misbruiken, om bijvoorbeeld concurrenten te dwarsbomen en prijzen op te drijven. Woensdag zou de aanklacht officieel worden ingediend.

Google
De zaak tegen Gazprom liep al langer, maar kwam op een laag pitje te staan als gevolg van de spanningen in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. De aanklacht tegen Gazprom volgt kort op sancties die Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager tegen Google aankondigde. Dat concern zou ook zijn machtspositie misbruiken.

Erik Dirksen, Rusland-econoom aan de Universiteit van Amsterdam, vermoedt dat Gazprom evenals Google een miljardenboete tegemoet kan zien.

“Dat zijn ook voor de Russen aanzienlijke sommen. Ze gaan er alles aan doen om dit niet te betalen. Dat betekent een ongelooflijke verslechtering van de onderlinge verstandhoudingen, maar ook het hele investeringsklimaat tussen Rusland en Europa.”

Westerse bedrijven
En dat investeringsklimaat was toch al flink verslechterd door de Europese sancties tegen Rusland. Brussel kan wel zeggen dat er geen politieke overwegingen achter de aanklacht tegen Gazprom zitten, maar zo redeneren de Russen niet, zegt Dirksen.

 

De consequentie kan zijn dat het toch al verslechterde ondernemingsklimaat voor westerse bedrijven in Rusland verder achteruit gaat. Dirksen: “De reactie kan zijn dat Rusland op zijn eigen wijze weer westerse bedrijven op een of andere wijze gaat aanpakken die op zich niks met de zaak te maken hebben, maar waardoor men vindt dat daardoor het Westen weer getroffen gaat worden. Het is een escalerende zaak.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen