Buitenland20 apr '15 14:54Aangepast op 20 apr '15 16:57

'Nederland moet bereid zijn helikopters te sturen'

Auteur: BNR Webredactie

Donderdag wordt er een extra top gehouden in Brussel over bootvluchtelingen. EU-president Donald Tusk heeft de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen bijeengeroepen om te praten over wat Europa kan doen om te voorkomen dat vluchtelingen sterven op de Middellandse Zee.

Archiefbeeld van bootvluchtelingen. EPA
Archiefbeeld van bootvluchtelingen. EPA

"De situatie in de Middellandse Zee is dramatisch en dat mag niet langer voortduren. Wij kunnen niet toestaan dat honderden mensen sterven bij de oversteek naar Europa'', zei Tusk in een videoboodschap. Hij wil op het hoogste niveau praten over wat Europa kan én moet doen om de situatie op korte termijn te verlichten.

Griekenland
Naast Italië, dat al veelvuldig aan de bel heeft getrokken over de problemen, heeft ook Griekenland in toenemende mate te maken met vluchtelingenboten. Vandaag sloeg een boot met tientallen vluchtelingen aan boord kapot op de rotsen bij het eiland Rhodos. Tenminste drie mensen zijn verdronken. Zeker 93 mensen zijn uit het water gehaald, dertig van hen moesten naar het ziekenhuis. Hoeveel mensen er aan boord waren kon de kustwacht niet zeggen.

Het is maar een van de vele migrantenboten die in Griekenland arriveren, zegt correspondent Nikos Lanser.

 

Volgens hem is de angst in het financieel noodlijdende land om met vluchtelingen 'overspoeld' te worden, groot.

Capaciteit
De huidige capaciteit voor reddingsoperaties is absoluut onvoldoende, zegt Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA. De enige manier om het aan te pakken is gezamenlijk met alle 28 EU-landen naar een oplossing te zoeken.


Aan Nederland dus ook de nadrukkelijke taak om landen als Italië, Malta en Griekenland bij te staan, met onder meer de inzet van kustwachtschepen en helikopters. Piri: "Als die vraag er ligt vanuit bijvoorbeeld Italië, hoop ik dat Nederland daar positief op antwoordt. Die geïntegreerde aanpak moet er sowieso komen. De mensen weten wat voor risico's het met zich meebrengt en toch stappen ze met hun hele gezin op zo'n boot. Dat zegt genoeg over de ellende die zich voltrekt rondom de Europese Unie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen