Buitenland28 mei '15 08:22

Rutte steunt Cameron, maar niet tegen elke prijs

Auteur: Pieter van den Akker

Gaat premier Rutte mee in alle wensen van de Britse premier Cameron om de EU te hervormen? Waarschijnlijk niet, maar voor Nederland is het wel heel belangrijk dat de Britten aan boord blijven en dat ze dus niet de EU verlaten na hun referendum in 2017.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

Cameron tourt deze week door de EU om steun te krijgen voor zijn hervormingsprogramma en is vandaag in Den Haag. Het lobbywerk van Cameron is daarmee officieel begonnen, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen. “Cameron wil een betere deal voor de Britten, maar ook voor de EU. Die deal wil-ie voor gaan leggen in het referendum in 2017. Als die hervormingen zijn doorgevoerd wil hij aan de Britten gaan vragen: is dit de EU waarin jullie willen blijven?”

Ontbijt in Denemarken, lunch in Nederland
Wat er op het programma staat? Truijen: “Hij gaat ontbijten in Denemarken en lunchen in Den Haag. Hij zoekt bondgenoten voor zijn hervormingsagenda, want in z’n eentje lukt hem dat natuurlijk niet."
 Rutte gaat Cameron ‘sowieso steunen als het gaat om minder regeldruk, vrije handel: een praktische aanpak ten aanzien van de EU. - groot waar het groot moet zijn, klein waar het klein moet zijn. Nederland heeft Groot-Brittannië ook  nodig om een beetje tegengas te geven tegen Duitsland en Frankrijk die anders een wel heel machtige as worden. Maar Rutte gaat niet mee in bijvoorbeeld de migratieplannen de Cameron heeft. Hij wil graag dat Europese arbeidsmigranten die in het Verenigd Koninkrijk zijn korten op hun uitkering en als ze een half jaar werkloos zijn, wil hij ze het liefst het land uitzetten. Dat raakt de wetgeving van vrij verkeer van personen, een van de belangrijkste pijlers van de EU.”

Verdragswijziging gaat te ver
Om dat af te schaffen is een verdragswijziging nodig. Dat gaat onze premier veel te ver, aldus Truijen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen