Buitenland26 nov '15 22:09Aangepast op 27 nov '15 08:05

Ook Rusland wil samenwerken met Frankrijk in strijd tegen IS

Auteur: Sam de Voogt

Frankrijk en Rusland gaan luchtaanvallen in Syrië op "een gezamenlijke vijand" coördineren. Dat heeft president Poetin gezegd na gesprekken met zijn Franse collega Hollande. Poetin beloofde onder meer gewapende rebellen die tegen terroristen vechten te ontzien.

Foto ANP
Foto ANP

De meningen van Frankrijk en Rusland over de rol van Assad staan nog altijd scherp tegenover elkaar. Wel hebben beide landen afgesproken dat de acties tegen IS nog meer gecoördineerd zullen worden, zegt correspondent Joost Bosman. "Het wordt allemaal wat meer gestroomlijnd en wat opviel is dat Rusland bereid is mee te werken met een coalitie die onder leiding staat van de Verenigde Staten."

Assad
Dat land loopt zelf nog niet over van enthousiasme, juist vanwege Poetins openlijke steun voor Assad. "Misschien dat er achter de schermen ook gesproken is over de sancties. Mogelijk heeft Hollande gezegd dat hij binnen de EU gaat kijken of er draagvlak is te krijgen voor het afschaffen van die sancties. Misschien dat dat maakte dat Poetin wat milder was dan normaal."

 

De kou is nog lang niet uit de lucht, maar Poetin heeft wel tegen Hollande gezegd dat de 'ongekend goede'  relatie met Turkije verpest is. Dat kan een vleugje van hoop zijn.

Assad
Tot nu toe ontzag Rusland geen enkele partij die ten strijde trok tegen de regeringstroepen van de Syrische president Assad. Daar zaten ook groeperingen bij die vechten tegen Islamitische Staat (IS). De chaos die daardoor is ontstaan heeft vermoedelijk bijgedragen aan het incident waarbij Turkije een Russische straaljager uit de lucht schoot.

Turkmeense rebellen schoten vervolgens een van de piloten, die zich uit het toestel had geparachuteerd, dood. Voor Turkije zijn de Turkmenen, een minderheid in Syrië, etnische verwanten. Ankara heeft zich bij zowel Rusland als de Verenigde Naties beklaagd dat deze groep slachtoffer zijn geworden van Russische bombardementen in Syrië.

Succesvolle diplomatieke ronde
Hollande was naar Moskou afgereisd om steun te verkrijgen voor de Franse strijd tegen IS, die sinds de aanslagen in Parijs verhevigd is. Eerder bezocht hij ook Duitsland en Groot-Brittannië met succes. Ook Merkel en Cameron zeiden steun toe aan de Fransen.

Groot obstakel voor een grote coalitie is het almaar hoger oplopende conflict tussen Turkije en Rusland, die zich steeds verder van elkaar af lijken te keren. Hollande zei dat hij het belangrijk vond dat het conflict niet verder uit de hand loopt, maar Poetin werd donderdag opnieuw boos over de kwestie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen