Buitenland21 aug '15 14:23

Duitsland: EU moet de vluchtelingencrisis beter aanpakken

Auteur: Sangar Paykhar

De Europese Unie doet volstrekt onvoldoende tegen de vluchtelingencrisis, vindt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken. De minister wil daarom dat de asielprocedures worden worden versneld in heel Europa.

Foto: ANP/DPA
Foto: ANP/DPA

De schatting voor het totale aantal asielzoekers in Duitsland zijn in de laatste weken naar boven opgeschroefd. "In de maand juli alleen al waren er 80.000asielaanvragen",  zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. "De minister van Binnenlandse Zaken De Maizière wil dat tijdens de speciale top rondom asielzoekers op 24 september besloten wordt om de asielprocedures te verkorten." 

40 procent
Duitsland vangt in Europa samen met Frankrijk het grootste deel van de vluchtelingen op. Derk Marseille: "Ongeveer 40 procent van totale aantal vluchtelingen wordt door Duitsland opgevangen, daarom gaat bondskanselier Merkel komende maandag praten met haar Franse collega Hollande over het probleem."

Economische vluchtelingen
Kort geleden had De Maizière ook al een ontmoeting met zijn collega uit Frankrijk. "Daar ging het vooral om de discussie over de toestroom uit het westen van Balkan", vertelt de correspondent. "Een groot deel van de toestroom bestaat uit vluchtelingen uit Albanië, Kosovo en dat soort landen, waarvan de status onduidelijk is."

De vraag is of zij als economische vluchtelingen kunnen worden gezien, of als politieke. "Door de onduidelijkheid kunnen die vluchtelingen voorlopig niet terug worden gestuurd, terwijl de ministers dat wel willen." 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen