Buitenland20 mei '15 19:08

Osama wilde tot aan zijn dood VS aanvallen

Auteur: Thijs Baas

Osama bin Laden zette zich tot het einde van zijn leven in om nog een aanslag in de Verenigde Staten te plegen. Dat blijkt uit documenten die de Amerikaanse overkoepelende inlichtingendienst heeft gepubliceerd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het naar buiten brengen van de documenten komt de Amerikaanse regering overigens niet slecht uit, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. De journalist Seymour Hersh bracht vorige week naar buiten dat president Obama zou hebben gelogen over de dood van Osama bin Laden, maar in de honderden documenten die naar buiten zijn gekomen staat geen letter waaruit zou blijken dat de Amerikaanse versie van het gebeuren in 2011 een andere is dan de werkelijkheid.


 

De gepubliceerde documenten zijn in 2011 verzameld tijdens de operatie waarbij Bin Laden - toen de leider van Al Qaida - werd gedood. "Het is een beetje een grabbelton aan informatie: van liefdevolle briefjes aan familie, Engelstalige boeken over geheime diensten en samenzweringstheorieën en een soort sollicitatiedocument voor potentiële al-Qaeda-jihadisten met aan het eind onder meer een vraag over bereidheid tot deelname aan zelfmoordaanslagen.

Geen concrete plannen
Maar daar bleef het niet bij, zegt Van Wagtendonk. "Osama bin Laden filosofeert ook over het blijven aanvallen van de Verenigde Staten. Hij had niet zozeer plannen, maar hij zegt dat de nadruk van al-Qaeda moet liggen op het overal op de wereld aanvallen van Amerikaanse mensen en belangen. Het bestrijden van Arabische dictators moest naar het tweede plan gedrukt worden en hij maakte zich zorgen over het feit dat zijn manschappen veel te vaak in groten getale bij elkaar waren, waardoor Amerikaanse drones hen zouden kunnen pakken."

De documenten zijn officieel niet meer als geheim gekwalificeerd, zegt Van Wagtendonk. Ze zijn naar buiten gebracht door de inlichtingencommissie van het Congres. "Dat duurt jaren, want alle inlichtingenmensen moeten uitvinden of er geen dingen in staan die de Amerikaanse staatsveiligheid in gevaar kunnen brengen. Maar kennelijk zit er in deze 'grabbelton' geen informatie waarvan de Amerikanen bang zijn dat het ze zou kunnen schaden."

Gerelateerde artikelen