Buitenland8 jun '15 17:07

Aantal Syriegangers neemt nog steeds toe

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal Syriëgangers wereldwijd groeit nog steeds. Dat meldde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in een gesprek met BNR.

ANP
ANP

Er is nog steeds een aanwas van jihadisten in Irak en Syrië, zegt Koenders. De minister wil, om dit tegen te gaan, dat ouders en bijvoorbeeld leraren meer alert worden op signalen van potentiële Syriëgangers. "We moeten veel eerder doorkrijgen wat er gebeurt. Daar moeten ook onderwijzers bij betrokken zijn en bijvoorbeeld mensen die in gevangenissen werken. Ook daar zijn vaak mogelijkheden tot rekruteren.", zegt Koenders tegen BNR.

Actieve rol ouders
Er zijn uit Nederland nu ongeveer 250 mensen afgereisd voor de jihad. Ouders kunnen volgens de minister een actievere rol spelen in vroeg signaleren van radicalisering. Dit kan door goed te letten op bepaalde signalen zoals andere kleding of plannen om op vakantie te gaan naar bijvoorbeeld Turkije. "Of als hun kinderen uitspraken gaan doen over de islam in een fundamentalistische richting." 

Doelstelling
Minister Koenders opende maandagochtend een conferentie in Den Haag waar veertig landen en internationale organisaties bijeen zijn om te praten over meer samenwerking bij de aanpak van jonge Syriëgangers. Binnen een jaar moet het aantal jihadisten dat afreist zijn afgenomen. Aantallen noemt de minister echter niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen