Buitenland23 jan '15 11:43

Shinawatra voorlopig stevig op zijspoor

Auteur: Marjan van den Berg

Ex-premier Yingluck Shinawatra van Thailand mag vijf jaar lang geen politiek ambt meer bekleden. Vandaag werd ze officieel uit haar functie gezet. Ook wordt ze strafrechtelijk vervolgd wegens corruptie. Ze kan daarvoor tien jaar achter de tralies verdwijnen.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

“Democratie is vandaag in Thailand overleden”, reageerde Shinawatra via Facebook. “Samen met de rechtsstaat.”

In Thailand wordt vooralsnog rustig op het nieuws gereageerd, zegt Matthias Brienen, regiomanager van Larive International in Thailand. Hij adviseert bedrijven die zakendoen in Thailand. De interimregering heeft de aanhangers van Shinawatra gevraagd niet naar Bangkok te komen om te protesteren.

Shinawatra werd in 2011 premier nadat haar partij de verkiezingen had gewonnen. Ze zou aanblijven tot mei 2014.

Brienen: “In die periode zijn er grote subsidies verstrekt aan onder anderen de rijst- en rubberboeren in Thailand, waarbij sprake was van corruptie en waarbij de Thaise overheid een groot verlies heeft geleden.”

Gevolgen voor ondernemers
In mei 2014 werd Shinawatra al afgezet tijdens een militaire staatsgreep. Sindsdien heeft het land een interim-regering. “Het heeft in ieder geval een hoop zaken gestabiliseerd”, zegt Brienen. “Een jaar geleden rond deze tijd waren er dagelijks demonstraties in Thailand, op diverse plekken in het centrum. Dat is de hele wereld overgegaan en dat heeft natuurlijk voor buitenlandse investeerders even de rem gezet op Thailand.”

Nu de stabiliteit lijkt aan te houden en Shinawatra nog steviger op een zijspoor is gezet, kan de rem er bij investeerders wat Brienen betreft af.

 

De raad die Shinawatra vandaag officieel uit haar functie heeft ontheven, heet de Nationale Wetgevende Assemblee (NLA). Die bestaat uit 220 leden die zijn benoemd door couppleger en huidig premier Prayuth Chan-ocha. Ongeveer honderd leden zijn militairen of ex-militairen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen