Buitenland20 apr '15 06:50Aangepast op 20 apr '15 07:13

EU-spoedoverleg over complex bootvluchtelingenprobleem

Auteur: Thijs Baas

De EU moet snel actie ondernemen om nog meer vluchtelingendrama's te voorkomen, vinden regeringsleiders naar aanleiding van de mogelijk grootste scheepsramp met vluchtelingen tot nu toe. Gisteren kwamen naar schatting 700 mensen om toen een boot vol vluchtelingen kapseisde.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders wil dat de EU meer gaat doen. Vandaag al komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar, om te praten over maatregelen. De schattingen over de afgelopen vijftien jaar liggen ergens rond de 20.000 doden in het Kanaal van Sicilië, zegt correspondent Maarten Veeger in Italië. Maar inmiddels lijkt het elke week raak. Sinds Europa vorig jaar een grote reddingsoperatie overnam van de Italianen, liep het aantal slachtoffers alleen maar verder op. Mede door het veel lagere budget, constateert Veeger.

Cordon
Het plan van de Europese Unie om een cordon van schepen te stationeren rond de Libische kust zal volgens de Italiaanse premier Renzi ook weinig effect hebben. Belangrijker is volgens de Italiaanse premier om de mensensmokkelaars aan te pakken. "Dat zijn in feite de slavenhandelaren van de 21ste eeuw, vindt Renzi. Hun systeem en beleid moet je aan gaan pakken. Zorg ervoor dat ze er in Afrika achter komen dat het een vreselijke reis is en niet een reis naar een fantastisch Europa, want dat is het vaak niet."
 


 

In Italië ligt de kwestie overigens al even gevoelig als in de rest van Europa, constateert Veeger. "De zuidelijke regio's zijn weer boos op Noord-Italië. Er zijn overvolle vluchtelingenkampen in het zuiden, maar in het noorden zit vaak Lega Nord-bestuurders en die zeggen dat ze geen capaciteit hebben. En zo zie je dat wat er in Europa op grote schaal gebeurt - wegkijken voor de problemen rondom Sicilië - ook in Italië gebeurt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen