"Het is gister behoorlijk spannend geworden. De deadline is verlengd en het ziet er nu naar uit dat er een soort principeakkoord komt waarbij men nog tot juni de tijd heeft de details uit te werken", zegt Peyman Jafari, Iran-Kenner en politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam.
Experts zou zijn gevraagd om een voorlopig akkoord op te stellen dat als raamwerk moet dienen voor een permanent akkoord. Duidelijk is dat afspraken zijn gemaakt over controles door het Internationaal Atoomagentschap, daartegenover zullen sancties tegen Iran worden opgeheven.
Losse eindjes
Jafari verwacht niet dat dit een akkoord zal zijn vol losse eindjes. "Er is al behoorlijk stevig onderhandeld over een aantal zaken waar grote verschillen liggen. Iran wil dat de sancties zo snel mogelijk worden opgeheven, zodat ze aan het volk kunnen laten zien, 'al die concessies die wij doen, die leiden ergens toe'. Het Westen wil zeker weten dat Iran geen doorbraakmogelijkheid heeft."
Een nieuwe eis van het Westen is dat ook de onderzoeksmogelijkheden van Iran worden ingeperkt. De angst voor nucleaire wapens is altijd terecht, zegt Jafari. "Maar aan de basis hiervan ligt wederzijds wantrouwen." Zo wordt er volgens Iran met twee maten gemeten. Het verwijst daarbij naar Israël dat, in tegenstelling tot Iran, het kernwapenakkoord niet heeft ondertekend.
"Het Internationaal Atoomschap heeft tot nu toe ook geen bewijs gevonden dat Iran aan kernwapens werkt", zegt Jafari. "Maar het Westen vindt dat Iran niet genoeg helderheid heeft gegeven over haar verleden." Dat neemt niet weg dat hij denkt dat dit een mooie dag wordt, zegt de politicoloog.