Buitenland20 feb '15 07:05

Buigen of barsten voor de Grieken

Auteur: Pieter van den Akker

Het is erop of eronder voor de Grieken. De ministers van Financiën van de negentien eurolanden komen vandaag bijeen voor spoedoverleg over de Griekse schulden.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Gisteren vroegen de Grieken om verlenging van het internationale steunprogramma, maar Duitsland wees dat verzoek vrijwel direct af.

Volgens Griekenland-correspondent Nikos Lanser zijn de Grieken daar helemaal niet over te spreken. "Ze kijken naar het overleg van vanmiddag met een gevoel van verwarring over wat er gisteren is gebeurd."
 

Sneer richting Duitsers
Vicepremier Dragasakis zei zelfs dat sommigen hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen als het Griekse verzoek vandaag wordt afgewezen, zegt Lanser. "Dat is een sneer richting de Duitsers die indirect verweten wordt dat zij geen oplossing willen en dat Griekenland heel veel heeft gedaan om een compromis te sluiten."

Dat de Euro Working Group gisteren vooruitgang heeft geboekt stemt het land inmiddels toch ietsje hoopvoller. "Griekenland blijft onderhandelen, zeggen ze. Het is geen onoplosbaar probleem, maar een kwestie van opschuiven. De opmerkingen van de kant van Duitsland zorgen voor zoveel verwarring dat men denkt dat er binnen de EU ook veel verwarring is. Om een voorbeeld te geven: de Duitse president van de Bundesbank spreekt in zachtere bewoordingen dan woordvoerders van het ministerie die zelfs spreken van een Trojaans paard. Het is dus een moeilijk klimaat, maar de Grieken hopen een oplossing te vinden vandaag."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen