Buitenland2 nov '15 20:49Aangepast op 2 nov '15 21:56

Ondernemers blij met overwinning Erdogan in Turkije

Auteur: BNR Webredactie

Nu er duidelijkheid is na de verkiezingen kan de Turkse overheid zich gaan focussen op andere zaken zoals de economie, en dat is goed nieuws voor buitenlandse investeerders, aldus directeur en Turkije-specialist Michael Westenberg van het adviesbureau Trade Investment Center (TIC).

Nu Erdogan de verkiezingen met een absolute meerderheid heeft gewonnen komt er een einde aan het "politieke lawaai" dat sinds eind 2013 in Turkije te horen was, zegt Westenberg. En dat betekent dat de focus verschuift richting andere zaken zoals de Turkse economie en het aantrekken van buitenlandse investeerders.

Turkije blijft volgens TIC een aantrekkelijke groeimarkt vlakbij Europa. Het land heeft een toenemende jonge bevolking, het BNP stijgt en dus is er veel vraag naar consumenten- en luxegoederen. Sectoren die door de overheid en door ondernemers worden aangestipt als groeisectoren zijn de bouwmarkt, life sciences en de medische sector. Ook de energiemarkt is interessant, zegt Westenberg, omdat de Turkse overheid als doelstelling heeft minder afhankelijk te worden van buitenlandse energie.

Belangen scheiden
Erdogan won gisteren de verkiezingen met 57 procent van de stemmen, tot verbazing van zowel vijanden als bondgenoten. De president zei in een reactie dat de kiezers hebben gekozen voor stabiliteit in vertrouwen.

Maar ondernemers stellen veel vragen over de huidige vluchtelingencrisis en het gespannen klimaat in Turkije. Toch moeten ze volgens Westenberg waken voor het trekken van negatieve conclusies. "Het is belangrijk dat je als ondernemer de potentie van Turkije en het geopolitieke krachtenveld te scheiden."

Gerelateerde artikelen