Buitenland4 nov '15 21:42Aangepast op 5 nov '15 09:27

'Russische Airbus neergehaald door bom IS'

Auteur: BNR Webredactie

Een bomaanslag van IS was mogelijk de oorzaak van de crash met de Russische Airbus in Egypte, blijkt volgens een Amerikaanse inlichtingenbron uit onderschepte communicatie. De Amerikaanse inlichtingendiensten lijken de bevolking rijp te willen maken voor deze conclusie, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.

ANP
ANP

Voor een formele conclusie van de  Amerikaanse inlichtingendiensten is nadere analyse nodig, zegt Van Wagtendonk. Het geruchtencircuit kreeg een flinke impuls toen de Britse premier Cameron sprak van een steeds grotere waarschijnlijkheid van een bomexplosie aan boord van het toestel. "Maar de Amerikaanse bron zegt ook dat het niet gaat om het grote IS dat wij allemaal kennen, maar om een aan IS gelieerde groep die autonoom opereert in het Sinaï-gebied."

Terrorisme
Hoewel de VS geen formele betrokkenheid heeft bij het onderzoek, neemt het land graag de aanvoerdersrol op zich als terrorisme een rol lijkt te spelen. "Helemaal als het IS blijkt te zijn is het belangrijk om het heel snel aan de grote klok te hangen. Amerika probeert een internationale coalitie tegen IS bij elkaar te brengen en bij elkaar te houden, dus als er echt formeel hard bewijs is, wordt het belangrijk voor Amerika om dat ook formeel naar buiten te brengen."
 


 

CNN concludeerde gisteravond dat het vliegtuig is neergehaald door middel van een bom afkomstig van IS of aan IS-gelieerde groeperingen. Ook in Rusland wordt deze informatie van de zender geciteerd, zegt correspondent Joost Bosman. Daarnaast worden andere bronnen gemeld, zoals een Arabische internetportal die juist meldt dat niets wijst op een terreuraanslag. 
 

 

Dimitri Perskov, woordvoerder van president Poetin, riep eerder deze week al op tot het beteugelen van speculaties, omdat die het onderzoek alleen maar voor de voeten zouden lopen. Vanaf de internationale luchthaven bij Moskou is nog een aantal vluchten vertrokken naar Sharm al-Sheikh. "Maar als de bommencampagne mogelijk de oorzaak is van de grootste vliegtuigtragedie in de Russische geschiedenis, zal de steun voor de Russische bomacties wel eens kunnen afnemen."

Groot-Brittannië
Ook in Groot-Brittannië gaat men uit van een geplaatst explosief. Alle vluchten tussen dat land en Egypte zijn voorlopig opgeschort. Een woordvoerder van de Britse premier Cameron zegt dat dit nadrukkelijk is uit voorzorg.  De Britse staatssecretaris van Transport, Patrick McLoughlin, sprak zijn bezorgdheid uit dat het vliegtuig "heel goed kan zijn neergehaald door een explosief." De Britten hebben ook experts naar het vliegveld van Sharm al-Sheikh om de veiligheid van de luchthaven te onderzoeken.

Aangepast reisadvies
Intussen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland het reisadvies voor Egypte aangepast. Vliegreizen van waar dan ook naar Sharm al-Sheikh worden tot nader order afgeraden. Nederlanders die al ter plaatse zijn, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun reisorganisatie. Volgens het ministerie staan momenteel 408 Nederlanders geregistreerd in Sharm al-Sheikh. Het ministerie heeft het besluit gedaan na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), inlichtingendienst AIVD, luchtvaartmaatschappijen en met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij de vliegramp kwamen alle 224 inzittenden om het leven.

Gerelateerde artikelen