Buitenland21 jul '15 07:36

Turks-Syrische grens extra beveiligd na bloedbad in Suruc

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse regering heeft in reactie op de aanslag gisteren in het plaatsje Suruç de grenzen met Syrië extra beveiligd. De Turken houden IS verantwoordelijk voor het bloedbad.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Correspondent Frederike Geerdink zegt vanuit Suruç dat de Turken er serieus rekening mee houden dat het geweld in Syrië overslaat naar hun land. “Die angst is er wel. Vorige maand was er een aanslag van IS in Turkije in het zuidoosten bij een verkiezingsbijeenkomst. Maar de angst dat het geweld overslaat is eigenlijk nog ouder."
 

Dat is gisteren ook wel weer gebleken. Alhoewel: IS heeft de aanslag van gisteren (nog) niet opgeëist. “Maar het kan eigenlijk niet anders dan IS zijn”, zegt Geerdink. “Zoals ik het inschat is het een wraakoefening tegen de Koerden. De Koerdische troepen zijn heel erg succesvol tegen IS in Syrië. Het is deze week ook drie jaar geleden dat de Koerden daar begonnen met het opzetten van hun eigen bestuur en gewapend probeerde andere strijdende groepen daar buiten de deur te houden. Dus het is ook symbolisch om zoiets te doen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen