Buitenland13 apr '15 14:32

Is geste van pa Le Pen genoeg voor Marine?

Auteur: Marjan van den Berg

Jean-Marie Le Pen maakte vanochtend bekend dat hij zich terugtrekt als kandidaat voor de regionale verkiezingen, eind dit jaar. Maar helemaal vertrekken bij het Front National, zoals dochter Marine wenst, doet hij niet.

Jean-Marie Le Pen (86), de oprichter van het uiterst rechtse Front National (FN), ziet af van zijn kandidatuur voor verkiezingen in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Hij wil de ruzie binnen zijn partij en familie niet verder op de spits drijven, zo meldt de krant Le Figaro. Le Pen zei dat hij offers moet brengen voor de toekomst van de partij.

De stap volgt op een ruzie met zijn dochter Marine, die in 2011 FN heeft overgenomen. Zij is bezig van FN een brede volkspartij tegen immigratie, tegen de EU en voor protectionisme te maken. Marine Le Pen vindt dat haar vader haar in de wielen rijdt omdat hij het maar niet kan laten omstreden uitspraken te doen.

Daarom viel zij haar vader vorige week publiekelijk af in een groot interview. Ze zei dat hij de partij gijzelde en dat zij het wijs zou vinden als hij helemaal zou stoppen met zijn politieke werk.

Geloofwaardig
Ook al ziet vader Le Pen nu af van zijn kandidatuur, toch is hij nog niet helemaal van het toneel verdwenen. Hij bekleedt binnen het FN meerdere functies, waaronder die van erevoorzitter.

Correspondent Eveline Bijlsma vraagt zich dan ook af hoe het nu verder zal gaan. “Het lijkt erop dat Jean-Marie Le Pen nu eieren voor zijn geld heeft gekozen. Hij denkt: ‘Ik trek me terug als kandidaat en dan loopt het misschien wel met een sisser af’. Maar Marine Le Pen wil eigenlijk echt van haar vader af.”

Als ze hem definitief de partij uit wil werken, is de strijd nog niet gestreden. “Je komt niet zomaar van je erevoorzitter af”, zegt Bijlsma. “En als ze geloofwaardig wil zijn, als ze zegt dat haar vader de partij gijzelt, dan zou ze dat eigenlijk wel moeten doen.”

Tweede Wereldoorlog
Jean-Marie Le Pen heeft veelvuldig de publieke opinie geschokt met zijn uitspraken. Hij herhaalde bijvoorbeeld onlangs dat de gaskamers in de Duitse vernietigingskampen slechts “een detail zijn uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”. Kort daarna nam hij het opnieuw op voor maarschalk Philippe Pétain, die tijdens de oorlog samenwerkte met de nazi’s.

Vorig jaar zorgde Jean-Marie Le Pen tevens voor opschudding door te opperen dat “meneer Ebola” in drie maanden “de vloedgolf van migranten” naar Europa kon beëindigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen