Buitenland21 jan '15 18:28Aangepast op 21 jan '15 22:20

Pegida-leider drukt snor na opduiken Hitlerfoto

Auteur: Thijs Baas

De ophef rond een opgedoken Hitler-foto was voor Pegida-leider Lutz Bachman reden om op te stappen als leider van de islam-kritische beweging. Dat meldt AFP op basis van een mededeling van Pegida-woordvoerder Kathrin Oertel. Met zijn 'gedwongen vrijwillige' aftocht verliest de partij volgens correspondent Derk Marseille een gezichtsbepalende leider.

Image

Pegida zou vanavond demonstreren in Leipzig. Tot nu toe werd wekelijks in Dresden gedemonstreerd, maar de bijeenkomst van vorige week werd afgelast wegens terreurdreiging. Bachmann zette de foto's zelf op zijn Facebookpagina.

Daarop ontstond veel ophef binnen Pegida. Vicevoorzitter Rene Jahn zei in de krant Bild dat het gevolgen voor Bachmann moest hebben. "Dit gaat echt niet. Met zoiets wil ik niets van doen hebben.'' Jahn zinspeelde in een gesprek met Bild op een mogelijk terugtreden van Bachmann. Die pakte aan het einde van woensdagmiddag zijn biezen en legde al zijn functies in de beweging neer. 

Diskrediet
"De foto verscheen op sociale media, maar niemand weet precies waar", meldt correspondent Derk Marseille. "Pegida zal het niet zelf online hebben gezet, om dat het een foto is die hen in diskrediet brengt, maar dat moet nog worden onderzocht. Vanmiddag is er vergaderd. Er is intern overleg geweest in het bestuur en vervolgens heeft hij zelf zijn ontslag aangeboden. Maar je weet hoe dat gaat: er wordt gezegd: 'maak je er zelf een eind aan of moeten wij je ontslaan?' en hij zal in het belang van Pegida hebben gezegd dat hij zelf terugtrad."

 

Eerder kwam Bachman al in opspraak in verband met zijn criminele verleden, dat door justitie wordt onderzocht. "Het ging om een aantal fraudezaken. Hij werd al langere tijd vervangen door Kathrin Oertel. Bachman verdween al wat meer naar de achtergrond, tot anderhalve week geleden, toen hij voor het eerst weer sprak. Dus het leek erop dat hij een comeback aan het maken was. Voor Pegida, dat toch een klein clubje is, is hij zeker van wezenlijk belang."

Vreedzaam
De Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland (Europa) ontstond in oktober in het Oost-Duitse Dresden. De groep wil als vreedzame pressiegroep "boven de partijen'' staan en actievoeren tegen islamisering en de komst van economische vluchtelingen naar Duitsland. Critici beschouwen de groep als vreemdelingenhaters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen