Buitenland13 apr '15 09:47

'Pegida haalt het einde van het jaar niet'

Auteur: Pieter van den Akker

Geert Wilders moet vandaag in Duitsland 30 duizend demonstranten op de been brengen. Dat hoopt tenminste de organisatie van de anti-islambeweging Pegida die de PVV-leider heeft uitgenodigd om in Dresden een speech te houden. Pegida, dat steeds minder betogers op de been weet te brengen, hoopt de eigen beweging zo nieuw leven in te blazen.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

“Als er 30 duizend komen, zou dat een record zijn voor Pegida”, vertelt BNR’s Jesse Pinster die de demonstratie vandaag bijwoont. “Maar dat is in ieder geval de hoop van de organisatie. Het zou volledig tegen de trend in gaan. Vorige week waren er op paasmaandag nog 7 duizend demonstranten, maar de weken ervoor lag het meestal rond de 3 duizend: grof minder dan in de hoogtijdagen."
 

Politieke ambities
Ook zal Pegida proberen de politiek in te gaan. Eerst zeiden ze dat niet te gaan doen, maar ze hebben nu iemand, Tatjana Festerling, die mee gaat doen aan de burgemeestersverkiezingen in Dresden.”

Wilders zal trouwens een beetje op z’n woorden moeten letten, gaat Pinster verder. “Want de minister-president van de deelstaat Saksen heeft laten weten dat –ie racistische uitspraken niet zal tolereren en dat ze gevolgen zullen hebben. Nou zal Wilders niet van het podium worden gesleurd, maar het zou vooral gevolgen hebben voor de organisatie.”

Onvrede
De universiteit van Dresden heeft onderzoek gedaan naar wat voor mensen de Pegida-demonstranten zijn. “Maar een kleine minderheid blijkt zich echt druk te maken om de islam. Het is vooral een soort onvrede met de politiek. Dat zag je in het begin van het jaar ook. Toen had bondskanselier Merkel een nieuwjaarstoespraak, waarin ze hard uithaalde naar Pegida: ‘Dat zijn mensen met haat in hun hart’. Dat was voor mensen juist een reden om de straat op te gaan.”

Neonazi's
In Dresden zijn het vooral boze burgers, is zijn inschatting. “Maar er is zeker sprake van een harde kern van neonazi’s zegt ook onderzoeker Maik Herold die in kaart heeft gebracht waarom mensen naar Pegida-demonstraties gaan.”

Herold vermoedt dat Pegida het einde van het jaar niet gaat halen. “Het zal moeilijk voor ze worden om zich te mobiliseren. Ik denk dat de beweging langzaam maar zeker aan z’n einde komt in de loop van het jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen