Buitenland9 apr '15 16:31Aangepast op 9 apr '15 18:02

PvdA: geef werknemers stem bij salaris bedrijfstop

Auteur: Eva Oude Elferink

De PvdA wil dat werknemers een stem krijgen bij het vaststellen van de salarissen van de bedrijfstop. Dat partij heeft daartoe een motie ingediend tijdens het debat over de uitstel van de beursgang van ABN Amro. Daar zorgde een loonsverhoging van de top voor flinke ophef.

Een ton erbij voor de leden van de raad van bestuur. Hadden de werknemers dat wel goedgekeurd? Waarschijnlijk niet, op te maken uit de boze reacties die ABN Amro-topman Gerrit Zalm ontving via intranet. Als het aan de Partij van de Arbeid ligt krijgen werknemers al eerder in het proces een stem.

Maar niet alleen bij banken. De partij wil dat werknemers in heel Nederland inspraak krijgen over beloningen van topbestuurders van ondernemingen. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die de motie indiende, is het verschil in salarissen tussen de werkvloer en de top te ver uit elkaar gegroeid. Met spanning als gevolg.

ABN
Dat bleek ook wel bij ABN Amro, waar de raad van bestuur uiteindelijk na hevige kritiek alsnog af zag van de ton salarisverhoging. Naar nu blijkt was dat een jaar geleden ook al reden voor minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om te overwegen zijn vertrouwen in de top van de bank op te zeggen en onder meer Gerrit Zalm naar huis te sturen.

"Hij deed dat uiteindelijk niet, omdat er juridisch niets tegenin te brengen was. Formeel had de top van ABN gewoon recht op die verhoging. Daar was de voorganger van Dijsselbloem en ook de Tweede Kamer eerder al mee akkoord gegaan", zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Binnen de oppositie blijft er irritatie, met name over de beursgang die Dijsselbloem nog voor het eind van dit jaar wil laten plaatsvinden. Boven:

 

Maar Dijsselbloem wil daar niet in mee. ABN Amro gaat naar de beurs, dat staat vast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen