Eerder vandaag meldden inwoners van de stad dat tientallen militairen daar aan land zijn gegaan. De troepen, waarvan de afkomst nog onbekend is, krijgen luchtsteun van de Arabische coalitie die al meer dan een week bommen werpt op doelen van Houthi-rebellen. Die coalitie, onder leiding van Saudi-Arabië, wil voorkomen dat de Houthi's de havenstad innemen.
Dat lijkt vooralsnog niet te lukken. Persbureaus AFP en AP berichten dat Houthi's het presidentiële paleis in Aden hebben overgenomen. Het paleis was de laatste plek waar de Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi verbleef voordat hij naar Saoedi-Arabië vluchtte.
Egypte
Gesuggereerd wordt dat de militairen onder meer bestaan uit Egyptenaren. Eerder werd al bekend dat Egypte marineschepen naar de Jemenitische wateren had gestuurd. "Voor de Egyptenaren is een veilige vaarroute via het Suezkanaal, ook langs de kust van Jemen, van cruciaal belang voor hun economie", zegt Gierveld.
Dat geldt in zekere mate ook voor Nederland. "We hebben er belang bij dat de scheepvaart tussen Shanghai en Rotterdam ongestoord langs deze vaarwegen kan doorgaan." Natuurlijk spelen er ook andere zaken een rol. "Het gaat ons er ook om dat in dit land dat zo arm is er ook een rechtvaardig sociaal contract ontstaat."
En dan is er nog de terroristische dreiging die in Jemen de afgelopen maanden sterk is opgelopen. Gierveld: "Dat zijn zeer zorgelijke zaken die ons ook kunnen raken."