Buitenland15 apr '15 07:26

'Al-Qaeda kan lachende derde worden in Jemen'

Auteur: Thijs Baas

Een hoge leider van al-Qaeda is in Jemen omgekomen bij een luchtaanval, meldde de terreurbeweging. Maar van een overwinning van de Saudi's lijkt nog lang geen sprake, zegt Tiest Sondaal, assistent professor aan de King Fahd universiteit in Saudi-Arabië.

'Al-Qaeda kan lachende derde worden in Jemen'
'Al-Qaeda kan lachende derde worden in Jemen'

Ibrahim al-Rubaish zat eerder vast op Guantanamo Bay. Hij is 35 jaar en een belangrijke figuur binnen de organisatie. Hij is een Saudiër, die ooit in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied opgepakt door de Amerikanen. Nadat hij eind 2006 was overgedragen aan Saudi-Arabië wist hij te ontsnappen en werd hij geestelijk leider van  de Jeminitische tak van al-Qaeda. Bij de aanval zouden meerdere mensen zijn gedood. 

 

Het feit dat een drone in het spel is, is voor al-Qaeda reden om aan te nemen dat de aanval uit Amerikaanse hoek afkomstig is: alleen Amerikanen zetten drones in, tot nu toe.  Bovendien zijn ze gespitst op kopstukken van al-Qaeda, nadat veel strijders van de organisatie wisten te ontsnappen bij een bestorming van een gevangenis, zegt Sondaal. "In het afgelopen jaar hebben ze zes kopstukken van de beweging uitgeschakeld. In de verklaring van al-Qaeda op Twitter werd gesproken van een 'door haat gemotiveerde aanval door crusaders."

Lachende derde
Intussen kan al-Qaeda zomaar de lachende derde worden in het land: er zit nauwelijks schot in de bestrijding van de organisatie en het  lukt de Saudi's nog niet om de verdreven Jemenitische president Hadi terug te laten keren en in ere te herstellen. Maar ook de Houthi's kunnen nog lang geen overwinning claimen. "Saudi's durven geen grondoffensief aan in het bergachtige noorden en ook Pakistan heeft "nee" gezegd tegen verzoek om militaire steun daar. "Op het moment is het nog heel troebel en kan Saudi-Arabië nog geen overwinning claimen."

De verdreven president Hadi heeft voormalige premier Khaled Bahah benoemd tot vicepresident. Hij wordt beschouwd als verzoeningsgezinde politieke figuur in Jemen. "Dat kan erop duiden dat Saudi-Arabië eventueel bereid is om Hadi te laten vallen om de partijen terug te laten komen naar de onderhandelingstafel; ook de Houthi's respecteren Bahah als een eerlijk politicus. Dus dat stemt enigszins positief in dit alles."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen