Buitenland5 aug '15 16:13

Turkije en VS intensiveren strijd tegen IS

Auteur: Sangar Paykhar

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, heeft tijdens zijn bezoek aan Maleisië laten weten dat zijn land samen met de Verenigde Staten een groot offensief gaat voeren tegen de Islamitische Staat. Volgens de minister landen er op dit moment Amerikaanse drones op de Turkse bases.

Eerder deze week zei de persofficier van het Pentagon dat de onbemande vliegtuigen voor militaire missies worden ingezet, meldt CBS News. Volgens CBS werd er al vanuit Turkije gevlogen, maar nu worden de drones ook uitgerust met wapens. 

Doorbraak
Dick Leurdijk, onafhankelijk expert in internationale betrekkingen, zegt verbaasd te zijn over dit bericht. "Het is terecht dat wij hier even bij stilstaan, want het ziet er toch naar uit dat er sprake is van een doorbraak in de strijd tegen IS." Leurdijk denkt dat dit kan wijzen op een mogelijke intensivering van het offensief tegen de terroristen. "Ik ben benieuwd naar de verdere berichtgeving hieromtrent maar het lijkt erop dat de relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten in de afgelopen dagen zoveel veranderd is dat men nu in staat is om deze afspraak te maken", meent de expert.

Koerdische rebellen
De Turken hebben aangegeven niet alleen tegen IS maar ook tegen de Koerdische rebellen te willen strijden. Volgens Leurdijk maakt dit het lastig voor de Amerikanen omdat zij op twee sporen zitten: de strijd tegen IS en hun sympathie voor de positie van de Koerden. "Kennelijk is er nu toch sprake van afspraken tussen de regering in Turkije en de Verenigde Staten om in ieder geval op het punt van de strijd tegen IS in Syrië één gemeenschappelijke lijn te trekken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen