'Deflatie-artikel in Verdrag van Lissabon is een ramp'
Artkel 123 van het Verdrag van Lissabon moet worden aangepast. Dat zegt hoofdeconoom Willem Buiter van Citigroup tegen Der Spiegel. Het artikel, dat de ECB rechtstreekse monetaire staatsfinanciering verbiedt, is volgens hem een ramp.
Volgens Buiter is het concept van zogenaamde helikoptergelden - waarbij de ECB rechtstreeks geld verstrekt aan de burger (ic. de 'uitgekochte' bezitters van de staatsobligaties), ter stimulering van de consumptie - de enige manier om het deflatiespook te bestrijden. Daartoe moeten politiek en centrale banken de handen ineenslaan en moet de overheid de economie met hervormingen concurrerender maken, betoogt hij tegen Der Spiegel.
Naast het stimuleren van de consumptie zijn investeringen in infrastructuur noodzakelijk, meent Buiter. Om deze uitgaven te financieren pleit hij voor het opkopen van staatsobligaties door centrale banken. Deze directe vorm van staatsfinanciering druist niet alleen in tegen het omstreden artikel 123, maar ook tegen de zelfstandigheid van de centrale banken.
'Nee' zeggen
"Onafhankelijkheid betekent niet dat je de telefoon niet meer hoeft op te nemen als de minister van Financiën belt, het betekent dat je het recht hebt om 'nee' te zeggen", verduidelijkt Buiter. Samenwerking en coördinatie door geld- en fiscale politiek zijn daar volgens hem uitstekend mee te verenigen.
Duitse economen zijn niettemin huiverig voor helikoptergeld voor burgers. "Mensen zullen dezelfde hoeveelheid goederen kunnen kopen, met een stijgend prijspeil, maar daarmee heb je nog geen economische vooruitgang", waarschuwt de Keulse econoom Thomas Mayer, voormalig hoofd Economie bij Deutsche Bank.