Buitenland24 aug '15 07:18

'Schengen' nog niet ter discussie na schietpartij in Thalys

Auteur: Thijs Baas

De aanval in de Thalys van vrijdag heeft nog niet geleid tot een grondige discussie over aanpassingen van het Schengen-verdrag, zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma. De Belgische premier Charles Michel gooide een balletje op om het verdrag aan te passen, maar in Frankrijk ligt dat nog te gevoelig.

Foto: ANP
Foto: ANP

Alleen het Front National is warm voorstander van herinvoering van grenscontroles, maar zowel de Partie Socialiste van François Hollande als Les Républicains durft de vingers niet te branden aan het onderwerp. Front National-frontvrouw Marine Le Pen wijst erop dat 'Schengen' niet alleen vrij verkeer van mensen, maar ook van goederen betekent. En dus ook van wapens.

Overval
De Franse politie blijft de aanval in de Thalys zien als terroristische daad. Volgens de advocaat van de dader wilde de man alleen een overval plegen om aan geld voor eten te komen. Het lijkt op een strategie, omdat de rechter een roofoverval heel anders beoordeelt dan een terroristische aanslag, maar echte uitspraken daarover zijn nog erg voorbarig.
 


 

Wel wordt nog extra gekeken naar mogelijkheden om treinen meer te beveiligen, zoals dat met de Eurostar en vliegtuigen gebeurt, zegt Bijlsma. "Daar worden je ticket en je paspoort gecontroleerd, je bagage gaat door een scanner en je moet door een detectiepoortje." Inmiddels is duidelijk dat de verdachte bij de Franse veiligheidsdiensten bekend was; met een zogenaamd F-dossier werd hij niet gesurveilleerd werd, maar wel werd bijgehouden wanneer hij het land in en uit ging.

Overdreven
De schutter had negen magazijnen bij zich met daarin elk dertig kogels en dat lijkt wat overdreven als je alleen maar een paar portemonnees en wat iPhones wilt jatten. Duidelijk is wel dat de man vanuit Berlijn op een vliegtuig naar Turkije gestapt, en daartoe bleven zijn buitenlandse trips niet beperkt. "Hij ging in Andalusië naar een moskee die als radicaal bekend staat. Dus het verleden duidt wel op banden met de radicale islam en dat hij in de war was sluit niet uit dat hij wel een aanslag wilde plegen."

Niet geheel duidelijk is ook het professionele gehalte van de verdachte. Enerzijds stond hij behoorlijk onbeholpen te 'prutsen' met de kalasjnikov, terwijl het plakband dat hij om de magazijnen had gewikkeld, een truc van commando's om zo'n wapen sneller te kunnen doorladen. Ook is nog altijd niet duidelijk of hij in Syrië is geweest. "Daar gaan tegenstrijdige verhalen over, ook over de vraag of hij daar een training heeft gehad."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen