Buitenland10 feb '15 12:51Aangepast op 10 feb '15 14:51

DSK: Ik organiseerde feestjes niet zelf

Auteur: Marjan van den Berg

Tijdens zijn getuigenis voor de rechtbank in Lille heeft oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn geageerd tegen het beeld dat van hem is ontstaan. Hij staat terecht voor het organiseren van seksfeesten.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

In Frankrijk is het profiteren van prostitutie, en het faciliteren ervan, verboden. Hieronder valt ook het met elkaar in contact brengen van mensen voor dit doel, of het ter beschikking stellen van je huis.

Sms'jes
Strauss-Kahn zei tijdens de zitting dat de feestjes vooral voor hem werden georganiseerd en niet zozeer door hem. Ook ageerde hij tegen het beeld in de media, waarin ten onrechte de nadruk zou zijn gelegd op verhitte sms’jes.

Correspondent Eveline Bijlsma: “Dan gingen er sms’jes heen en weer van: ‘Wanneer is het, wie neemt het ‘materiaal’ mee’, etcetera. En hij heeft gezegd: ‘Nou ja, ik had op dat moment wel een belangrijke functie, ik had relatieproblemen. Nu ontstaat het beeld alsof ik alleen maar daarmee bezig was en dat is niet zo’.”

Glimlach
Bijlsma merkte dat DSK het ongemakkelijk kreeg tijdens de getuigenis van een van de prostituees die op een van de feestjes aanwezig is geweest. Bijlsma: “Zij heeft een treurig verhaal. Zij is de hele tijd in tranen en vertelt dat DSK op die avond dingen met haar wilde doen die zij niet wilde, die zij uit principe niet doet, die zij onnatuurlijk vindt. DSK heeft dat toch doorgezet. De rechter vroeg: ‘Heeft u dan ook gezegd dat u dat niet wilde?’ Zij zei: ‘Ik heb die woorden niet uitgesproken, maar ik was een halfuur lang in tranen, dus hij moet hebben geweten dat ik dat niet fijn vond. Wat ik mij alleen maar herinner is een soort glimlach van hem, terwijl ik aan het huilen was’.”

De 65-jarige Strauss-Kahn zou samen met dertien anderen seksfeestjes hebben georganiseerd in Hotel Carlton in Lille. Als Strauss-Kahn schuldig wordt bevonden, hangt hem tien jaar cel en een boete van 1,5 miljoen euro boven het hoofd.

Femen
Drie activistes van de feministische groepering Femen belaagden vanochtend de auto van Strauss-Kahn toen deze aankwam bij de rechtbank in Lille. Een van de vrouwen sprong halfnaakt op de motorkap van de auto. De twee anderen bleven aan beide zijden van de auto staan. De drie werden opgepakt door de politie, die door de actie werd verrast.

Strauss-Kahn werd in mei 2011 in de Verenigde Staten gearresteerd omdat hij een kamermeisje van een hotel zou hebben aangerand. Daardoor kwam het onderzoek naar de seksfeesten aan het rollen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen