Buitenland24 jul '15 07:47

Obama-mania in Kenia

Auteur: Pieter van den Akker

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar de Amerikaanse president Obama landt vandaag toch echt op Keniaanse bodem. Het is het land waar zijn vader vandaan komt, maar het is voor Obama de eerste keer in het land.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

De Kenianen hoopten al op zijn komst sinds zijn inauguratie, zegt Afrika-correspondent Koen de Regt. “Ze hadden natuurlijk gehoopt dat hij eerder zou komen, maar toch is het het evenement van het jaar. Ze zijn heel blij dat hij ‘thuiskomt’, zoals ze dat hier zeggen.”

Mannetje in het Witte Huis
De Regt merkt wel dat er mensen zijn die meer van Obama hadden verwacht. “Hij zegt dan wel dat hij al vier keer in Afrika is geweest: meer dan elke andere president. Maar er zijn veel presidenten die meer hebben gedaan voor Afrika. Toen hij in 2008 president werd, dacht heel Kenia ‘we hebben een mannetje in het Witte Huis, die gaat het wel regelen voor ons’. Maar nee dus."

Ze hopen vooral op meer economische voordelen en samenwerking op het gebied van veiligheid. De Regt: “Kenia lijdt erg onder de dreiging van de Somalische terreurgroep al-Shabaab. Ze hopen dat de VS nog meer geld en middelen ter beschikking zal stellen om te helpen. En ze hopen op de economie, om meer handel met de VS te kunnen gaan drijven.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen