Buitenland28 sep '15 08:25

Forse stap richting onafhankelijk Catalonië

Auteur: Thijs Baas

De zittende Catalaanse premier Artur Mas van Catalonië heeft een belangrijke eerste stap gezet op weg naar een gedroomd onafhankelijk Catalonië. Het wordt voor de regering in Madrid bijna onvermijdelijk om de Catalanen in ieder geval iets van zelfbeschikkingsrecht te geven.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een belangrijke nieuwe stap, want hoewel de exit polls een nóg grotere overwinning voorspelden, blijkt er een meerderheid voor de zittende premier Artur Mas en de ultralinkse CUP, met 72 van de 135 zetels. En de opkomst was met 77 procent ongekend hoog, zegt Spanje-correspondent Lex Rietman vanuit Barcelona.

Een ding is duidelijk: de Catalaanse bevolking neemt de kwestie buitengewoon serieus, gezien de overweldigende opkomst. "Ze zien de onafhankelijkheid als een reële mogelijkheid. Spanje zou Spanje niet meer zijn zonder Catalonië: het is met 7,5 miljoen inwoners de op één na grootste bevolking van de Spaanse regio's en het is de grootste economie van Spanje, dus zonder Catalonië zou Spanje 16 procent van de bevolking verliezen, 19 procent van de economie en maar liefst 25 procent van de export."
 


 

Mislukking
In een eerste reactie liet de Spaanse regering doorsijpelen dat de uitslag een mislukking betekent voor Mas en eigenlijk alleen maar zou aantonen dat de Catalaanse bevolking de onafhankelijkheid niét ziet zitten. Dat klopt aan de ene kant, legt Rietman uit: inderdaad heeft het onafhankelijkheidsblok niet meer dan 50 procent van de stemmen behaald. Maar daar staat tegenover dat 48 procent heeft gestemd op partijen die duidelijk vóór onafhankelijkheid zijn en 39 procent op de drie partijen die duidelijk tegen onafhankelijkheid zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen