Buitenland6 nov '15 03:34Aangepast op 6 nov '15 08:15

'Plannen voor aanslag bereikten Britse inlichtingendiensten'

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse besluit het vliegverkeer van en naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh stil te leggen is ingegeven door onderschepte gesprekken van extremisten. De inlichtingendiensten deelden de informatie niet, vermoedelijk omdat ze bevestiging zochten uit andere bronnen, zegt Glenn Schoen, terreurdeskundige van Boardroom@crisis.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ook denkt Schoen dat de onderschepte gesprekken technisch geverifieerd moesten worden. "Het gaat om tien- tot honderdduizenden berichten per dag, dus het zal een terugspoelen geweest zijn van gegevens die bijvoorbeeld door afluisterstations in het Midden-Oosten zijn opgevangen, die ze toch wel heel precies wilden checken. Het zou kunnen dat ze een bepaalde standaard hebben voordat ze het echt mogen gebruiken als hard intelligence."

 

De extremisten zouden volgens de Daily Telegraph in de dagen voor het neerstorten van de Russische Airbus A320 hebben gesproken over plannen voor een grote aanslag in de regio, maar volgens de Britse inlichtingendiensten werd de informatie pas ontdekt na de vliegramp, waarbij 224 mensen om het leven kwamen. "Dat zal te maken hebben met volume en capaciteit. Er wordt in de inlichtingenwereld heel veel opgevangen wat alleen later wordt gebruikt, of als onderdeel van grotere onderzoeken."

Jihadisten
Jihadisten in de Sinaï eisten eerder de aanslag opgeëist. Rusland en Egypte klaagden eerder dat de Britten voorbarig waren in hun vermoeden dat het toestel is neergestort door een bomaanslag. De Britse minister Philip Hammond (Buitenlandse Zaken) heeft volgens de krant aangegeven niet alle inlichtingen waar zijn regering over beschikt te kunnen delen met alle andere landen. "Sommige informatie kunnen we delen, andere niet'', zei de minister.

Gerelateerde artikelen