Buitenland20 jul '15 19:18

'Heel Cuba even aan de buis gekluisterd'

Auteur: Thijs Baas

Cuba en de VS heropenen vandaag na 50 jaar de ambassades. Zojuist woonde de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken een ceremonie in Washington bij, waar de Cubaanse vlag werd gehesen. Maar het zal nog wel even duren voordat de veranderingen écht waarneembaar zijn, zegt Norbert Braakhuis, de Nederlandse ambassadeur in Havana.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Het is zeker een historisch moment, al zie je dat misschien niet meteen op straat. Maar alle Cubanen zitten op dit moment even aan de buis gekluisterd", zegt Braakhuis.  

Het zal nog wel enige tijd duren voor ze het in de zak voelen. Toch is er al het nodige gaande, zegt Braakhuis. Alleen al aan het opknappen van de huizen en winkeltjes is te zien hoe hooggespannen de verwachtingen op dit moment zijn. "Ook de Cubaanse gemeenschap in de Verenigde Staten mag hier sinds twee à drie jaar huizen kopen, dus het straatbeeld anticipeert op wat de veranderingen allemaal gaan brengen in de toekomst."

Een McDonald's op elke hoek van de straat zit er voorlopig nog niet in. De Cubanen willen ten koste van alles te voorkomen dat ze te afhankelijk worden van één land, zegt Braakhuis. "De Cubaanse regering wil voorkomen dat het zoals bij het wegvallen van de Sovjet-Unie een klap krijgen, nu ook de Venezuelanen toch deels wegvallen. Als mens hebben de Cubanen altijd als mens een hele goede relatie gehad met de Amerikanen, veel beter eigenlijk dan met de Russen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen