Buitenland10 apr '15 08:17

Weg lijkt vrij voor historisch gebaar van Obama naar Cuba

Auteur: Thijs Baas

Cuba is weer een stap dichterbij verwijdering van de Amerikaanse terreurlijst. Het Witte Huis heeft een advies hierover binnengekregen van het eigen ministerie van Buitenlandse Zaken, zei president Obama vannacht in Jamaica.

Weg lijkt vrij voor historisch gebaar van Obama naar Cuba
Weg lijkt vrij voor historisch gebaar van Obama naar Cuba

Obama is onderweg naar een Latijns-Amerikaanse top in Panama vandaag en morgen. Om überhaupt te kunnen dénken aan wederzijdse ambassades in Havana en Washington is een plek op de Amerikaanse terreurlijst uit den boze. Obama zinspeelde in het Jamaïcaanse Kingston al op het schrappen van Cuba van die lijst, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. "Hij gaf een signaal dat Obama ieder moment bekend kan maken dat Cuba van de terreurlijst af gaat, misschien nog wel vandaag of morgen tijdens de Latijns-Amerikaanse top in Panama."


 

Over de ambitie om die ambassades op korte termijn weer te openen sprak Obama in december al in een toespraak over normalisering van de betrekkingen met Cuba, na 50 jaar. Maar er lagen en liggen nog wel wat beren op de weg, legt Van Wagtendonk uit. "Eerst moet echt concreet te bewijzen zijn dat Cuba niet meer op die terreurlijst thuishoort. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hem dat bewijs zeer waarschijnlijk aangedragen. Als hij dit weekend met een historisch gebaar wil komen, dan heeft hij daar gisteravond in Kingston de basis voor gelegd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen