Buitenland12 nov '14 18:36

Slikken of stikken voor steeds groenere Chinezen

Auteur: Thijs Baas

China gaat de strijd aan met de CO2-uitstoot. Vanaf 2030 wil de grootste vervuiler ter wereld minder gaan uitstoten, meldde Chinese president eerder vandaag. Ook de Verenigde Staten gaan de uitstoot terugdringen, zei president Obama die op bezoek is in China.

Foto: ANP
Foto: ANP

En hoewel 2030 nog even weg is, merkt correspondent Marije Vlaskamp in Peking dat de Chinezen al druk bezig zijn de economie om te vormen tot een groene economie: bijna 80 procent van de energievoorziening komt uit steenkool en het feit dat Xi Jinping als allergrootste leider erachter gaat staan, dan is de kans groot dat ze er echt iets aan gaan doen. Nu is de lucht fantastisch schoon, maar er zijn hele draconische maatregelen genomen, alle ambtenaren op vakantie, maar dat kun je niet volhouden tot 2030.

De economische groei is nog altijd heilig, er wordt genoegen genomen met een puntje minder groei, als het maar schoon is, zegt Vlaskamp. "Het is koffiedik kijken of ze het duurzaam kunnen inrichten. China heeft altijd gemeend dat het recht heeft om net zo veel vervuiling te produceren als de geïndustrialiseerde landen. Maar het feit dat het echt iets is wat China samen met de VS doet, maakt het politiek aanvaardbaar voor de regering."

 

Gerelateerde artikelen