Buitenland24 aug '15 12:49Aangepast op 24 aug '15 13:13

Franse recherche gelooft steeds minder van motief 'Thalys-schutter'

Auteur: Thijs Baas

De vier mannen die vrijdag een aanslag verijdelden in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, zijn onderscheiden door president Hollande. De verhoren van de schutter willen intussen nog weinig vlotten, maar zijn scenario dat hij 'slechts' een overval wilde plegen is met de vondst van voorbereidende activiteiten ongeloofwaardiger geworden.

De vier mannen kregen de Légion d'Honneur opgespeld, de hoogste onderscheiding in Frankrijk. Hollande benadrukte vooral zijn vreugde over het eigen initiatief van de mannen, zegt correspondent Eveline Bijlsma  "Hij doet een beetje een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de Fransen. Franse commentatoren lieten doorschemeren dat ze het allemaal nogal amicaal vonden; de jongens hadden een polootje aan en ook het feit dat Hollande het had over goed versus kwaad vonden ze wat Amerikaans." 

 

In de Daily Telegraph bevestigt de vader van deze El Khazani het beeld dat zijn advocaat gisteren al naar buiten bracht: een zwerverachtig type dat verbaasd is dat hij terrorist wordt genoemd, een harde werker die van vissen en voetballen houdt. En over politiek had hij het nooit. "In het Spaanse dorp waar hij woonde was hij huisschilder. Hij is wel eens betrapt met cannabis, maar dat is al lang geleden." De schutter is weinig spraakzaam en weinig coöperatief en hij spreekt geen Frans en Engels, dus alles moet via een tolk. 

De man die een aanslag wilde plegen in de Thalys naar Parijs werd door de veiligheidsdiensten in de gaten gehouden, maar stond niet als heel gevaarlijk te boek. Hij werd daarom niet permanent geschaduwd. Dat heeft de Belgische minister van binnenlandse zaken gezegd. Ondertussen heeft de Franse president Hollande de hoogste onderscheiding uitgereikt aan de vier passagiers die de man overmeesterden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen