Buitenland2 mrt '15 06:53

Russische oppositie te verdeeld om nu echt een vuist te maken

Auteur: Thijs Baas

De Russische oppositie is te verdeeld om na de dood van oppositieleider Boris Nemtsov echt een vuist te kunnen maken. Volgens Joost Bosman vanuit Moskou heerste er tijdens de herdenkingstocht van gisteren een strijdbare sfeer onder mensen van de oppositie, maar is het klimaat in Rusland er niet naar om het bewind echt nerveus te maken.

De Russissche oppositie likt z'n wonden. Een dag na de herdenkingstocht en daags vóór de begrafenis likt de oppositie zijn wonden, zegt Bosman. "Er hangt een wat grauwe deken over Moskou dezer dagen. Maar mensen zijn toch redelijk gelaten over wat er is gebeurd. In die zin is het toch een beetje back to business." Na de herdenkingstocht van gisteren is het dan ook de vraag of de moord op Nemtsov wat gaat veranderen in Rusland. Zijn invloed was - als westers georiënteerd liberaal - de laatste jaren al fors afgenomen.

De dood van Nemtsov wordt ook in de Russische media vrij uitgebreid gemeld, maar de door het Kremlin gecontroleerde media geven er meteen een negatieve draai aan, zegt Bosman. "Nemtsov wordt inmiddels ook door de staatsmedia gezien als een belangrijke figuur. Mensen mogen vertellen waarom ze verdrietig zijn dat hij er niet meer is, maar het gaat allemaal heel neutraal en als het even kan geven ze er wel weer een negatieve draai aan."

Gerelateerde artikelen