Is Poetin gezien?
Het is onwaarschijnlijk dat de positie van Poetin als Russisch president de afgelopen week in het geding is geweest, zegt Rusland-kenner Marc Jansen. Daarvoor trad hij veel te prominent op de voorgrond met de aankondiging van een grootschalige oefening van de Russische marine, met 40.000 militairen, 41 oorlogsschepen en 15 onderzeeërs.
Deze grootschalige oefening van de Russische noordelijke Vloot past volgens Jansen volledig in het beeld van oorlogszuchtige taal van de laatste tijd. Gisteren was nog een televisieserie te zien, waarin Poetin zei dat hij bij de annexatie van de Krim kernwapens in gereedheid had kunnen brengen. "Het gaat over iets wat al een jaar geleden is gebeurd. Hij vergeleek de annexatie van de Krim met de Cuba-crisis: een internationaal conflict waarbij je kernwapens in gereedheid moet kunnen maken."
Inmiddels is Poetin voor het eerst sinds 5 maart weer in de openbaarheid verschenen. Hij had een ontmoeting met de Kirgizische president Almazbek Atambajev, even buiten Sint-Petersburg. Daarmee komt voorlopig waarschijnlijk een eind aan de geruchtenstroom over zijn gezondheid, de geboorte van een kind van hem of over een mogelijke machtsstrijd. Zelf lachte Poetin alle suggesties weg met de opmerking dat het leven "saai zou zijn zonder roddels''.
Maar daarmee is de kous nog niet af. Poetin was immers al sinds 5 maart niet meer in het openbaar verschenen, benadrukt Jansen. Bezwerende woorden dat er niks aan de hand was, vonden steeds minder gehoor bij de bevolking. Gevolg: speculaties alom, vooral over versplintering binnen het Kremlin. "Hoe de partijen dan precies verdeeld zouden zijn, dat weten we niet precies: of het Poetin is tegen hardliners of Poetin tegen mensen die de betrekkingen met het Westen willen normaliseren."
De populariteit van Poetin onder de bevolking lijkt inmiddels onverminderd groot. Jansen: "Met zo weinig alternatieven voor de Russen kun je de populariteitscijfers van Poetin maar beter met een korreltje zout nemen. "Ze kennen niemand die Poetin kan vervangen. Maar misschien denken ze wel: Poetin is al die journalisten en westerlingen maar mooi te slim af geweest. Die zaten maar te wachten tot-ie weer verscheen, en daar was-ie dan opeens."