Buitenland11 mrt '15 17:56

Zolang je het maar geen Trojka noemt

Auteur: Thijs Baas

Griekenland praat, zij het via meerdere omwegen, toch weer met de Trojka. Die uiteraard nog altijd niet welkom is in Athene, maar ook daar is wel een diplomatieke mouw aan te passen.

Vandaag zitten afgevaardigden van de Griekse regering en van de schuldeisers met elkaar om de tafel in Brussel. In Athene wordt ondertussen gewerkt aan een zaak die teruggrijpt op de Duitse misdaden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Echt zonnig wil de stemming nog niet worden tussen de Grieken en hun Europese onderhandelingspartners, laat Europaverslaggever Anke Truijen weten.

De Europese afvaardiging wordt voor het gemak de Brussel-groep genoemd en de onderhandelingen moeten voortaan maar in Brussel plaatsvinden. Zo hoeven de Grieken de loper niet meer uit te leggen voor wat in hun ogen niet minder is dan een bezettingsmacht. "Daar was heel veel gedoe over de afgelopen dagen. Wat je gaat krijgen is dat de hoofdvertegenwoordigers van de Trojka hun ondersteunend personeel naar Athene zullen sturen."

 

Oorlogstegoeden
En terwijl in Brussel wordt gepraat over hervormingen, houdt het Griekse parlement zich bezig met Duitse oorlogsmisdaden. Duitsland moet gaan terug betalen. De Griekse regering eist namelijk herstelbetalingen voor oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de Duitse bezetting. Vooral een symbolische actie, zo lijkt het. Premier Tsipras zegt alle verplichtingen volledig na te komen, maar verwacht in ruil daarvoor dat ook anderen dat doen, onder het motto: 'In een morele kwestie kun je niet selectief te werk gaan'.

Woordvoerders van het Duitse ministerie van Financiën spreken van een afleidingsmanoeuvre, zo zegt Anke Truijen. Belangrijker is de actuele discussie, en een goede toekomst, bepleit een medewerker van Angela Merkel. "En de Griekse minister van Justitie heeft er nog een schepje bovenop gedaan door te zeggen dat hij het niet zal laten om beslag te leggen op Duitse bezittingen. Dat is een heel belangrijk punt voor de regering."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen