Buitenland8 apr '15 11:00Aangepast op 8 apr '15 11:23

Rode Kruis opent Giro 6868 voor Jemen

Auteur: Eva Oude Elferink

Het Rode Kruis opent Giro 6868 voor de situatie in Jemen. De strijd tussen Houthi's en de troepen van de afgezette president heeft al meer dan 500 mensen het leven gekost.

ANP
ANP

Na lang onderhandelen kan het Rode Kruis vandaag het eerste vliegtuig met hulpgoederen aten landen. Daarin zat 16 ton aan voornamelijk medische hulpgoederen, zegt Rode Kruis woordvoerder Merlijn Stoffels. Morgen volgt een nieuwe vlucht met 32 ton aan hulpgoederen; medisch, maar ook tenten en generatoren.

En dat is hard nodig, zegt Stoffels. "De situatie in Jemen is op dit moment heel snel aan het verslechteren. In Aden durven mensen hun huis niet meer uit, vele mensen zijn de stad ontvlucht. Zij hebben dringend behoefte aan water, voedsel en tenten."

In totaal schat het Rode Kruis zou 19 miljoen euro nodig te hebben om hulp te kunnen bieden in Jemen. Daarvoor is nu een apart gironummer geopend. "Er is nauwelijks geld gegeven door donoren om de mensen die daar gigantisch in nood zijn te helpen."

Gevaar
Maar hulp bieden is zo makkelijk nog niet, zo ondervindt het Rode Kruis. "Een aantal van onze hulpverleners is doodgeschoten, ambulances zijn ontvreemd. Toch gaan we door want de nood is heel hoog", zegt Stoffels.

Zo helpt de organisatie onder meer bij het bergen van de lichamen van de mensen die zijn doodgeschoten die nog op straat liggen. Ook tracht het al enkele weken een medisch team met chirurgen in Aden te krijgen, omdat de ziekenhuizen de stroom aan gewonden niet meer aankunnen. "Zij zitten nu al dagen te wachten in Djibouti", zegt Stoffels. Vooralsnog vergeefs.

Het geweld in het land neemt onderwijl extreme vormen aan, zegt de woordvoerder. "Mijn collega in Jemen zegt dat ze niet kan beschrijven hoe verschrikkelijk het hier is. Er is geen water, geen voedsel. En dit zijn mensen die gewend zijn in conflictsituaties te werken."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen