Buitenland6 jan '15 13:28Aangepast op 6 jan '15 17:45

Nederlandse journaliste opgepakt in Turkije

Auteur: Marjan van den Berg

Journaliste Fréderike Geerdink is weer vrij. Eerder vandaag werd zij in haar huis in Turkije opgepakt, naar eigen zeggen op verdenking van het verspreiden van "propaganda voor een terroristische organisatie''. Op BNR deed ze zojuist haar relaas. Ze wil hoe dan ook blijven doen wat ze nu doet, terugkeren naar Nederland is op dit moment geen optie.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Acht mensen van de TEM stonden voor mijn deur. Ik schrok me wel echt helemaal te pleuris, want het zijn de anti-terrorisme-eenheden en dat zijn echt klerenkasten. Ze raken je niet aan en schreeuwen niet naar je, maar ze staan wel opeens midden in je huis. Ze gingen huiszoeking doen en hebben boeken met onder meer Koerdische lessen bekeken. Ze vroegen verder niks, dat kwam later op het bureau. Ze zeiden dat ik mee moest en ik kon me natuurlijk niet verzetten tegen acht kleerkasten."

De reden dat de anti-terreureenheid Geerdink bezocht was verdenking van het verspreiden van propaganda van een terroristische organisatie. Er gaat wel iets intimiderends van uit. Ik neem aan dat de intimidatie wel het effect heeft dat ik ophoud met het schrijven over controversiële kwesties, maar ik denk dat ik door moet gaan met waar ik mee bezig was. Ik heb twee opties: ophouden en terug naar Nederland of hier doorgaan met wat ik doe. Ik doe niks illegaals, ik ben hier de enige buitenlandse journalist, dus het is relevant wat ik hier doe."

"Als de grond onder de voeten echt te heet wordt, kan ik altijd nog terug naar Nederland, maar de lokale journalisten raken hun baan kwijt, of belanden in de bak. Het is een absolute breuk ten opzichte van het beleid dat ze tot nu toe tegenover journalisten hanteerden. De Turken en Koerden proberen hun werk ook gewoon te doen, maar dat is heel moeilijk in dit land."

Twitter
Geerdink maakte haar vrijlating zelf bekend via Twitter. "Leden van de anti-terrorismepolitie hebben zojuist mijn huis doorzocht, een team van acht. Ze nemen mij nu mee naar het bureau'', schreef Geerdink aan het begin van de middag.

Enkele uren later liet zij via Twitter weten: "Weer vrij. Terrorismebrigade brengt me nu naar huis. Daar stond ik op." Ook meldde Geerdink dat ze niet in hechtenis is genomen, maar alleen een verklaring moest afleggen.

Koerden
Fréderike Geerdink is freelance journalist. Ze werkt onder meer voor NRC.next, de Groene Amsterdammer, de NTR en de Moslimomroep. Eerder was ze correspondent voor het ANP. Ook heeft ze vanuit Turkije een aantal bijdrages geleverd aan BNR.

De journaliste woont en werkt in Diyarbakir, in Turks Koerdistan. Vorig jaar publiceerde ze een kritisch boek over de achtergestelde positie van de Koerden. De rode draad in het boek, 'De jongens zijn dood', is een bombardement op het plaatsje Uludere, waarbij 34 Koerdische jongens en mannen om het leven kwamen. Verder houdt zij de blog Kurdish Matters bij.

Reactie Koenders
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is geschrokken van de arrestatie van de Nederlandse journaliste, zo liet hij weten via Twitter.

Koenders is nu op bezoek in Turkije en zal de kwestie meteen aankaarten bij zijn collega, kondigde hij aan. "Het is zeer zorgelijk dat journalisten worden opgepakt. Dat zet de persvrijheid onder druk'', laat hij via zijn woordvoerder weten.

De Tweede Kamerleden Raymond Knops (CDA), Han ten Broeke en Mark Verheijen (beiden VVD) willen opheldering van Koenders. “Het feit dat acht politiemensen op bezoek komen bij een journalist die blijkbaar niets gedaan heeft – anders was ze niet vrijgelaten – dat zijn toch praktijken die wij in Nederland niet kennen”, zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops.

 

Gerelateerde artikelen