Buitenland10 jun '15 11:16Aangepast op 10 jun '15 15:03

Amnesty International niet welkom in Bakoe

Auteur: BNR Webredactie

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is niet welkom op de Europese Spelen in Bakoe, Azerbeidzjan. De organisatie wilde daar voorafgaand aan de Spelen een kritisch rapport presenteren over mensenrechtenschendingen in het land.

In het rapport, getiteld 'De Repressieve Spelen', beschrijft Amnesty journalisten, mensenrechtenverdedigers, oppositieleden en jongerenactivisten het afgelopen jaar zijn lastiggevallen, gearresteerd, gevangengezet en gemarteld. "Er zijn zeker twintig mensen die vastzitten omdat ze kritisch waren op het regime", zegt Emile Affolter van Amnesty.

Dat niet alleen, zegt Affolter: "Ook hebben de afgelopen jaren honderden organisaties de deuren moeten sluiten, omdat ze kritiek hadden op de overheid."

Gister kreeg Amnesty naar eigen zeggen per mail de mededeling dat 'Azerbeidzjan niet in de positie is, de Amnesty-missie naar Bakoe op dit moment te verwelkomen'. "Ironisch genoeg is er nu juist aandacht voor dit rapport omdat we worden geweigerd", zegt Affolter, die zelf ook naar Azerbeidzjan zou afreizen.

Dubieus
Dat Azerbeidzjan werd gekozen om als eerste land de Europese Spelen te mogen organiseren, noemt hij dan ook op zijn minst dubieus. De mensenrechtenactivist hoopt dan ook dat er bij de openingsceremonie komende vrijdag geen hoge, Nederlandse delegatie zit 'die doet alsof er niets aan de hand is'.

"De Europese spelen hebben er direct voor gezorgd dat de mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan nog slechter is dan hij al was. Daar mag niemand de ogen voor sluiten."

Nederland
Sportkoepel NOC*NSF wilde proberen in 2019 de Europese Spelen te mogen organiseren, maar maakt vandaag bekend hier toch van af te zien. De Nederlandse overheid is niet bereid het benodigde bedrag - bijna zestig miljoen euro - beschikbaar te stellen. "Dat zou onverantwoord zijn", zo staat in een gezamenlijke verklaring.

Gerelateerde artikelen