Buitenland13 apr '15 16:54Aangepast op 13 apr '15 18:59

Wilders: Bescherming vrijheid is onze plicht

Auteur: BNR Webredactie

Het is onze plicht de vrijheid en democratie te beschermen. Dat verklaarde Geert Wilders tijdens een toespraak tijdens een betoging van de Duitse anti-islamiseringsbeweging Pegida in Dresden.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Wilders verwees naar de traditie van de filosofen Schiller, Kant en de Duitse verzetsstrijder Stauffenberg. "Onze cultuur is de de beste cultuur. Immigranten moeten onze waarden en normen aannemen en niet andersom'', hield hij zijn toehoorders voor.

Uit het publiek klonk geregeld de Pegida-leuze 'Wir sind das Volk'. Hoeveel deelnemers er op de bijeenkomst afkwamen, is nog onduidelijk. De organisatie en de politie hebben nog geen schattingen naar buiten gebracht.

Wilders verzekerde de Pegida-aanhangers dat hij geen moslimhater is en dat Europa het gevaar van de islam onderschat. "De meeste van onze politici, vertegenwoordigers van de media en de kerken sluiten hun ogen voor het gevaar van islamisering. Wij haten niemand, vechten voor onze vrijheid en hebben daarom een probleem met de islam. Maar we haten geen moslims.''

Joods-christelijke cultuur
Terwijl het publiek scandeerde dat bondskanselier Angela Merkel weg moet, richtte de PVV-voorman zich tot haar. "Mevrouw Merkel, de meerderheid van uw volk is van mening dat de islam niet in Duitsland hoort. Nederland en andere westerse naties zijn geen islamitische landen. Wij willen dat onze joods-christelijke cultuur de leidende cultuur blijft. We willen blijven wat we zijn.''

Ook greep hij terug op de aanslagen in Kenia, Parijs en Kopenhagen. Duitsland kan "niet genoeg gewaarschuwd worden tegen islamisering.'' Net als eerder al in de Tweede Kamer verklaarde hij: "niet alle moslims zijn terroristen, maar de meeste terroristen zijn moslim.''

Pegida-leider Lutz Bachmann introduceerde de eregast Wilders. Met het uitnodigen van de Nederlandse politicus hoopt de Duitse anti-islambeweging het tij te keren en weer te groeien in populariteit.

'Internationale klokkenluider'
Volgens Koen Vossen, politiek historicus aan de Radboud Universiteit en schrijver van het boek Rondom Wilders, beschouwt de PVV-leider 'zichzelf behalve als nationaal politicus toch ook een beetje als internationale klokkenluider'. "Hij wil de wereld laten weten dat de islam, die voor hem bijna als een persoon wordt beschouwd - als een soort eenheid - een heel groot gevaar vormt de wereld. Met die boodschap gaat hij de hele wereld rond. Nu is hij in Duitsland, vorige maand was hij in Oostenrijk, volgende maand gaat hij naar de Verenigde Staten."

Publiciteit
Wat deze tour hem gaat opleveren? Vossen: “In eerste instantie publiciteit. Hij heeft wel een beetje pech vandaag, want in Duitsland is vandaag heel veel aandacht voor het overlijden van Günter Grass, toch een beetje de Harry Mullisch van Duitsland. Dat zal veel van de aandacht wegnemen, maar het gaat hem voor een heel groot deel om publiciteit voor zijn boodschap.”

Datzelfde doel heeft ook Pegida voor ogen. “Ik denk dat Pegida ook wil laten zien dat ze internationaal al banden heeft, dat het niet alleen een beweging is van een paar Oost-Duitsers, maar dat het onderdeel uitmaakt van een brede, internationale beweging en dat ook politici als Geert Wilders zich daaraan hebben verbonden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen