Buitenland29 jul '15 13:31Aangepast op 29 jul '15 14:24

'Dood Mullah Omar betekent vooral einde van een papieren symbool'

Auteur: Thijs Baas

De dood van Mullah Omar kan koren op de molen zijn van IS. Hoewel de terreurbeweging in veel opzichten afwijkt van de Taliban en al-Qaeda, is het niet uitgesloten dat IS een interessant alternatief kan zijn voor 'Omar-adepten', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Foto: ANP
Foto: ANP

Aan de andere kant: het belangrijkste doel van de Taliban is nationaal, zegt Hammelburg: "Zij willen gewoon Afghanistan en Pakistan bezitten en hebben geen behoefte om daarbuiten een soort van Kalifaat op te richten of aan een ander kalifaat mee te werken. De Taliban zijn echt de Taliban voor zichzelf." De dood van Mullah Omar werd gemeld op basis van bronnen rond de Afghaanse regering en de veiligheidsdienst. De Taliban hebben zijn overlijden niet bevestigd, maar hebben wel een verklaring aangekondigd. 

Mullah Omar zou al twee jaar dood zijn, dus het is op zijn minst opmerkelijk dat het bericht nu naar buiten komt. Hoewel... Hammelburg heeft wel enkele mogelijke verklaringen. "Ik denk dat ze het eenvoudig niet konden bewijzen, maar misschien is het zoiets simpels als het vinden van DNA, een lichaam door de Afghaanse regering die hiermee naar buiten is gekomen. Daarop hebben de Taliban aangekondigd met een verklaring te komen. Maar je moet ook niet verbaasd zijn als ze zeggen dat hij nog springlevend is."

Kandahar
Omar werd rond 1960 geboren in Kandahar en groeide daar ook op tot een kolossale man van ruim twee meter. Hij ontpopte zich als uitstekend strijder en verwierf een vooraanstaande positie binnen de moedjahedien. "In die tijd stond hij niet op de Amerikaanse radar, integendeel. Maar toen de omslag kwam na 9/11, werd diezelfde moedjahedien - die als het ware door de Amerikanen zelf waren getraind en opgeleid - plotseling de vijand, met Omar als de Rovershoofdman."

Uiteindelijk verdween hij als een van de waarschijnlijke hulpjes van Osama Bin Laden en wist zich te verstoppen met hulp van de Pakistaanse veiligheidsdienst. Dus als dit allemaal waar is, bewijst dat dat er helemaal geen Mullah Omar. "Die is dan jarenlang verzonnen geweest, maar niettemin werden er allemaal verklaringen en opvattingen aan hem toegedicht en die kan iedereen wel opgesteld hebben. Ik denk dat het een verzonnen figuur was die jarenlang als een symbool of stunt op papier in leven is gehouden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen