
Heather Abbott is een van de zeker 14 mensen bij wie ledematen moesten worden geamputeerd na de twee bomaanslagen vlak na elkaar in een grote mensenmenigte bij de finish van de Boston Marathon. Aan de vooravond van het proces tegen Dzhokhar Tsarnaev vertellen zij en andere overlevenden hun verhaal nu weer in de media: vooral ook in de lokale media in en om de hoofdstad van Massachusetts.
Snelkookpanbom
Abbott sprak over zichzelf maar ook over Martin Richard, het 8-jarige jongetje dat werd gedood door de explosie, en zijn zusje Jane dat een been verloor. De verdachte moet die kinderen gezien hebben toen hij de rugzak met daarin de in een snelkookpan gefabriceerde bom plaatste.
Dit soort publiciteit is de reden voor Tsarnaev’s advocaten om te pleiten voor een andere plaats voor het proces, ver weg van Boston. De nieuwe gouverneur van Massachusetts, Charlie Baker, noemde Tsarnaev bijvoorbeeld ook 'de persoon die hij het meest veracht' op de hele wereld. In dit klimaat is het onmogelijk, vinden de advocaten, om een onbevooroordeelde jury bij elkaar te krijgen. Zo’n jury van 12 bepaalt uiteindelijk schuldig of onschuldig en dan waarschijnlijk ook: doodstraf of geen doodstraf. Maar de federale rechter in deze zaak, George O’Toole, heeft verplaatsing afgewezen en ziet ook geen andere gronden voor uitstel.
Lucratieve bijverdiensten
Dat is de voormalige topadvocaat Rikki Klieman, nu juridisch analyst en presentator van rechtbankprogramma’s op de Amerikaanse televisie. Een legertje aan tv-genieke deskundigen zal de komende drie tot zes maanden lucratief bijverdienen aan optredens in de diverse nieuwsprogramma’s, vooral op de kabeltelevisie, die dit proces uitputtend gaan volgen. De meeste deskundigen zien geen enkele kans voor Tsarnaev’s advocaat Judy Clarke om hem vrijgesproken te krijgen: of deze zaak nu in Boston wordt gehouden of naar de maan zou worden verplaatst. Ook al omdat de terreuraanslag gemotiveerd zou zijn door extremistische moslimhaat ten opzichte van de Verenigde Staten. Maar een cliënt behoeden voor de doodstraf, dat heeft deze advocaat in eerdere prominente zaken wel voor elkaar gekregen. Daar heeft ze in dit geval dan wel de medewerking van Dzhokhar Tsarnaev voor nodig, zei Klieman. Hij moet oprecht, geloofwaardig wroeging tonen om – misschien – de doodstraf te kunnen ontlopen.
Radicalisering
Hij moet de jury ervan overtuigen dat zijn radicalisering onder invloed was van zijn oudere broer Tamerlan. Die werd dagen na de bomaanslag gedood in een confrontatie met de politie. Als Dzhokhar Tsarnaev geen afstand neemt van die radicale jihad-opvattingen dan zien juristen hier geen andere uitkomst van zijn proces dan een uiteindelijke ter dood veroordeling.