Buitenland6 aug '15 17:06

Rusland heeft een oogje op de Noordelijke IJszee

Auteur: Eva Oude Elferink

Een nieuw stukje powerplay van Rusland. Het heeft (opnieuw) een claim ingediend bij de Verenigde Naties op de Noordelijke IJszee. Het gebied dat ze willen inlijven heeft de grootte van zo'n vier maal Italië.

Het is overigens niet voor het eerst dat Rusland dit stuk bevroren zee probeert te claimen, dat deed het eerder al in 2001. Ook is Rusland niet de enige mogendheid die zich dit gebeid wil toe-eigenen. Vorig jaar nog diende Denemarken een soortgelijke claim in. 

"De Russen baseren hun claim, zeggen ze zelf, op basis van diepgravend wetenschappelijk onderzoek", zegt André Gerrits, Ruslandkenner aan de Universiteit van Leiden.

 

Het gaat namelijk om een deel van de zee dat buiten de eigen territoriale wateren ligt, maar waar wel een claim opgelegd kan worden door de landen, zegt Gerrits. "Dat heeft te maken met het doorlopen van het eigen gebied onder water. Er is een soort natuurlijke link tussen in dit geval Rusland en een deel van het ondergronds zeegebied daar. Maar dat geldt ook voor Denemarken."

Interesse
En voor Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten, die allen ook een soortgelijke claim om dit gebied indienden. Waarom de interesse zo groot is? Daarvoor zijn er meerdere redenen, zegt Gerrits. Te beginnen met grondstoffen.

"Het is een gebied met heel omvangrijke maar niet bewezen reserves aan olie en gas. Door moderne technologieën komt de winning van die olie en dat gas dichterbij. Daardoor wordt het van groter actueel belang."

Maar ook de opwarming van de aarde speelt volgens de Ruslandkenner mee. "Daardoor wordt het gebied in de toekomst wellicht bevaarbaar, wat betekent dat er straks belangrijke vaarroutes kunnen lopen." En dan is er natuurlijk nog het militair-strategisch belang van het gebied.

Officieel is het aan de Verenigde Naties om over dergelijke kwesties te beslissen. Gerrits: "Je moet dit dan ook meer zien als powerplay van de Russen. Ze zetten een soort piketpaaltjes neer in de hoop dat andere landen daardoor een toontje lager gaan zingen en de werkelijkheid zich daarnaar vormt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen