Buitenland8 mei '15 06:52Aangepast op 8 mei '15 09:56

'Conservatieven halen absolute meerderheid'

Auteur: Pieter van den Akker

De Conservatieven halen 329 zetels in het Lagerhuis, een absolute meerderheid. Dat voorspelt de BBC vrijdag, met 567 van de 650 districten geteld. Het Lagerhuis telt 650 zetels. De voorzitter stemt niet en de parlementariërs van de Noord-Ierse premier Sinn Fein nemen geen zitting.

Foto: AFP
Foto: AFP

De Britse premier David Cameron heeft vrijdagochtend gezegd dat hij wil doorgaan met regeren over ,,één natie, één Verenigd Koninkrijk''. Hij eiste nog niet de winst op van de verkiezingen, hoewel het ernaar uitziet dat zijn Conservatieve Partij voldoende zetels haalt om zonder coalitiepartner te regeren.

Referendum
In een verklaring in zijn kiesdistrict Witney herhaalde Cameron zijn belofte dat er een referendum komt over de toekomst van Groot-Brittannië in de Europese Unie. Daarnaast wil hij snel de toezeggingen waarmaken om Schotland en Wales meer zelfstandigheid te geven.

De Conservatieven halen mogelijk 316 zetels: geen absolute meerderheid, maar wel voldoende om zonder coalitiepartner te regeren.

Het Britse Lagerhuis telt 650 zetels en een partij heeft dus 326 zetels nodig voor een absolute meerderheid. In de praktijk zijn 323 zetels al een meerderheid, omdat de voorzitter van het Lagerhuis niet meestemt en de parlementariërs van de Noord-Ierse partij Sinn Fein geen zitting nemen. Volgens deskundigen zijn 310 zetels al voldoende voor een werkbaar minderheidskabinet, omdat de kans minimaal is dat de totale oppositie een kabinetsplan wegstemt.

De Liberal Democrats, waarmee de conservatieven nu samen regeren, gaan fors onderuit en ook Labour verliest. Verwacht wordt dat partijleiders Clegg en Milliband het veld zullen ruimen. In Schotland heeft de Schotse nationale partij Labour vrijwel helemaal weggevaagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen