Buitenland12 jan '15 04:22Aangepast op 12 jan '15 09:38

Tweede zwarte doos AirAsia uit Javazee gehaald

Auteur: ANP Nieuws

Duikers van de marine zijn er maandagmiddag (lokale tijd) in geslaagd beide zwarte dozen van het gecrashte vliegtuig van AirAsia uit de Javazee te halen.

EPA
EPA

Ook de tweede zwarte doos is van de zeebodem gehaald. Het gaat om de zogeheten voicerecorder met daarop gesprekken van de piloten, de verkeerstoren en de luchtverkeersleiding. De zwarte dozen zouden inzicht moeten geven in de oorzaak van de crash.

Eerder vandaag haalden duikers van de marine al de daterecorder, met daarop gegevens over de vlucht, van de zeebodem. Dat heeft coördinator van de zoektocht Henry Bambang Soelistyo bekendgemaakt. Zondag werd de zwarte doos al gelokaliseerd. Probleem was echter dat het op de bodem op ruim dertig meter diepte vast lag tussen verschillende wrakstukken.

De Airbus A320 van AirAsia stortte twee weken geleden in zee, toen het op weg was van Surabaya naar Singapore. Vermoedelijk was het vliegtuig getroffen door slecht weer.

Rob Luijnenburg van bodemonderzoeker Fugro: “Men heeft ze gevonden door de geluidslocators die in de zwarte doos zitten. Dan liggen ze op de bodem."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen