Buitenland7 okt '15 11:28Aangepast op 7 okt '15 11:55

Bill to the rescue

Auteur: Eva Oude Elferink

Oud-president Bill Clinton mengt zich in de verkiezingscampagne van zijn vrouw Hillary. Ze is nog altijd koploper in de strijd om de presidentsnominatie van de Democratische partij, maar haar populariteit daalt.

Het gaat niet helemaal lekker meer met het imago van Hillary Clinton in de opiniepeilingen. Dus treedt haar man Bill, die zich tot nu toe vooral achter de schermen begaf, steeds meer naar de voorgrond. Met interviews op televisie, publieke optredens.

Iets wat hij acht jaar geleden, toen Hillary het opnam tegen Barack Obama, al veel eerder in de campagnes deed. "Hij was toen zo zichtbaar en confronterend dat hij zijn vrouw soms leek te overschaduwen", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. "Zo zocht hij ruzie met Obama en droeg hij bij aan de interne haat en nijd die de Clinton-campagne kenmerkte."

Passief
Gevraagd naar zijn meer passieve rol bij deze campagne, erkende de oud-president dat hij nu 'aanzienlijk minder heeft gedaan dan acht jaar geleden'. Te druk met zijn eigen werk, was zijn verklaring. Zoals het Clinton Global Initiative forum, een jaarlijks evenement dat rondom de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaatsvindt.

Dat is nu voorbij, zo zei hij tegen de interviewster. Dáárom kan hij Hillary nu meer bijstaan. Dat neemt niet weg dat zijn relatief plotselinge inmenging net op het moment komt op het moment dat de campagne van zijn vrouw in de peilingen daalt, zegt Van Wagtendonk.

"Senator Bernie Sanders blijft onwaarschijnlijk hoog scoren, vice-president Joe Biden maakt de komende dagen mogelijk zijn kandidatuur bekend en volgende week is het eerste TV-debat voor de Democratische presidentskandidaten."

Charisma
En dus gaan de Amerikaanse kiezers de charismatische Bill de komende tijd vaker horen, voorspelt Van Wagtendonk. "In 2000 maakte vice-president Al Gore een grote fout door zich te distantiëren van president Clinton. Hij verloor. In 2008 nam Hillary Clinton juist niet genoeg afstand. Zij verloor."

Alles gaat dus om de juiste 'afstemming', stelt de Amerika-correspondent. "Als dat het geval is en Bill Clinton weet zich ook aan zijn toegewezen rol te houden, dan kan hij van belangrijke waarde blijken voor zijn vrouw en hun terugkeer naar het Witte Huis."

Emails
Ondertussen breidt het onderzoek zich uit naar de e-mails van Hillary Clinton toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. De Washington Post meldt vanochtend dat de FBI bij een tweede e-mailbedrijf onderzoekt wat er terug te vinden is van gewiste e-mails op haar particuliere email server.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen