Buitenland28 mrt '15 19:27Aangepast op 28 mrt '15 19:52

'Nieuwe Turkse politiewet legt demonstranten én oppositie aan banden'

Auteur: Thijs Baas

Een omstreden nieuwe wet biedt de Turkse politie veel meer bevoegdheden om hard op te treden tegen demonstranten. Niet alleen mag vanaf nu worden geschoten als demonstranten brandbommen, vuurwerk of stenen willen gooien, ook kan het dragen van symbolen van illegale organisaties een celstraf van drie jaar opleveren, meldt Turkije-correspondent Marc Guillet.

Eerdere demonstratie Istanbul. EPA
Eerdere demonstratie Istanbul. EPA

Zestien uur is vrijdag over de nieuwe wet gedebatteerd. De grootste oppositiepartij - de sociaal-democratische CHP - heeft al aangekondigd de nieuwe wet voor te leggen aan het Constitutionele Hof, zegt Guillet, omdat deze rechtstreeks in zou gaan tegen de rechten die in de grondwet staan. Maar haast is geboden, want eind volgende week begint het twee maanden durende reces in aanloop naar de verkiezingen. En dat is niet voor niks, zegt Guillet. "De regering probeert hiermee de politieke oppositie nóg verder de mond te snoeren."
 

 

Als je alleen maar met brandbommen, vuurwerk, stenen of een catapult in je hand staat, mag je al beschoten worden, zegt Guillet. "Verder mogen huiszoekingen worden verricht zonder tussenkomst van een rechter en mag internetgebruik worden bespioneerd. Personen die als gemaskerde betogers meedoen aan demonstraties tegen de politie kunnen vier jaar gevangenisstraf krijgen."

Voor mensen die alleen meedoen aan een demonstratie met symbolen van illegale organisaties - zoals de PKK - is maximaal drie jaar celstraf weggelegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen