Buitenland28 sep '15 16:54Aangepast op 28 sep '15 18:37

Obama: VS bereid tot samenwerking met Rusland en Iran

Auteur: BNR Webredactie

Om het Syrische conflict op te lossen wil de VS samenwerken met welk land dan ook: ook Rusland en Iran.

ANP/AFP
ANP/AFP

Dat zei president Barack Obama tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Maar Obama leverde ook kritiek op Rusland, vanwege het optreden van dat land in Oekraïne.

 

Obama riep in zijn toespraak op tot internationale samenwerking en diplomatie om de grote conflicten in de wereld op te lossen.

Iran en Rusland steunen de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. Obama noemde hem in zijn toespraak "een tiran''. Westerse mogendheden hebben lange tijd geëist dat Assad eerst opstapt voordat er over een overgangsregering kan worden gesproken. Maar Obama sprak nu over "een beheerste overgang'' om Syrië "weg van Assad'' te leiden.

Poetin
Na Obama was ook Poetin aan de buurt om zijn zegje te doen. Volgens de Russische president houdt het Westen zich al heel lang niet aan het internationaal recht. "De Verenigde Naties hebben ons door de decennia heen geholpen bij problemen en hebben erger doen voorkomen, maar we moeten ons wel aan het internationaal recht houden. De westerse mogendheden hebben rebellen getraind en bewapend om tegen de wettige regering van Syrië te vechten. Die terroristen vechten nu mee met Islamitische Staat. Dat 'flirten' met terroristen is gevaarlijk. Het is een enorme vergissing om niet met de Syrische regering samen te werken. Alleen Assads leger en Koerden vechten tegen terroristen in Syrië."

Koning Willem-Alexander
Naast Obama en Poetin spreekt ook koning Willem-Alexander de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Het is voor het eerst in het 70-jarig bestaan van de organisatie dat een Nederlands staatshoofd er een toespraak houdt.

Willem-Alexander gaat in zijn toespraak onder meer in op de betekenis van de Verenigde Naties en op de bijdrage van Nederland aan de VN op het gebied van vrede, gerechtigheid en ontwikkeling, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2017-2018. Voor West-Europa zijn twee plekken van de vijf tijdelijke zetels beschikbaar. Ook Italië en Zweden zijn in de race. Nederland was al vijf keer lid van de Veiligheidsraad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen