Republikein Marco Rubio's ster is rijzende
Het aantal Republikeinen dat kans maakt op het Amerikaanse presidentschap wordt steeds kleiner, bleek vannacht weer tijdens een nieuw tv-debat. Nog maar acht kandidaten zijn er over.
Werden eerdere debatten tussen de Republikeinen nog vooral gekenmerkt door onderling geruzie, ditmaal vormden ze een gesloten front in hun afkeer van president Obama en van de waarschijnlijke Democratische eindkandidaat Hillary Clinton.
Centraal is het debat stond de Amerikaanse economie en daarbij ook belastingen. "De details van hun belastingplannen verschillen, maar de kandidaten zijn het er over eens dat de tarieven scherp omlaag moeten", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. Senator Ted Cruz gaat nog een stap verder: hij wil de hele belastingdienst het liefst opdoeken.
Donald Trump bleef aanvallen, Jeb Bush beet van zich af. Maar overtuigen? Van Wagtendonk: "Bush moet van heel ver terugkomen als hij in de eerste voorverkiezingen over drie maanden niet meteen weggevaagd wil worden."
Koplopers
Koplopers in de peilingen zijn nog altijd Trump en neurochirurg Ben Carson. Maar ook zij worden ook nog steeds niet echt gezien als serieuze kanshebbers, zegt Van Wagtendonk. Wie wel aan aanzien wint: senator Marco Rubio, een relatief jonge politicus en die gedisciplineerd vasthoudt aan zijn boodschap dat hij de antwoorden heeft voor een betere toekomst.
Zijn tegenstanders schilderen hem af als 'niet conservatief genoeg'. Zo zou hij volgens senator Rand Paul 'veel te veel overheidsuitgaven willen voor een rechtse Republikein'. Maar één van de punten waaraan Rubio meer geld wil besteden, is het Amerikaanse leger. "Daarvoor willen de meeste Republikeinen wel betalen", zegt Van Wagtendonk.
"Als hij op andere punten niet als te gematigd wordt gezien door de rechtse Tea Party populisten die in de voorverkiezingen bij de Republikeinen veel invloed hebben, én hij wint de nominatie, dan wordt Rubio de tegenstander die Hillary Clinton en de Democraten het meeste vrezen."