Buitenland8 apr '15 17:58

Agent aangeklaagd voor moord na filmpje

Auteur: Eva Oude Elferink

De Amerikaanse agent die een ongewapende zwarte man heeft doodgeschoten in de stad Charleston, wordt aangeklaagd voor moord. Dit naar aanleiding van filmpje dat een omstander maakte van het incident. Daarop is te zien dat de man meermaals in de rug wordt geschoten terwijl hij wegrent van agent.

EPA
EPA

Het filmpje is essentieel, omdat het aantoont dat de agent in zijn verklaring achteraf loog over wat er was voorgevallen. Volgens de agent was zijn leven namelijk in gevaar en moest hij daarom schieten. "Dat is het criterium voor het gebruiken van dodelijk geweld", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. Maar het filmpje toont heel iets anders:

 

Op het filmpje is bovendien ook te zien dat de agent iets opraapt en dat dichtbij het levenloze lichaam van Walter Scott neergooit. "Hij is dus ook meteen aan het knoeien met bewijs", zegt Van Wagtendonk. "Als deze beelden er niet waren geweest, dan kun je er 100 procent vanuit zijn gegaan dat de verklaring van de agent het officiële verhaal van de schietpartij zou zijn geworden."

Want dat is de realiteit in de VS, zegt hij. "De agent krijgt altijd het voordeel van de twijfel."

Ferguson
Het voorval volgt enkele maanden na de dood van Michael Brown, een tiener uit de Amerikaanse stad Ferguson, die eveneens ongewapend door een blanke agent werd neergeschoten. Veel gelijkenissen, alleen: daar ontbreken beelden. "Met deze video hoor je nu overal de vraag opduiken hoe vaak schietende agenten liegen om ergens mee weg te komen", zegt van Wagtendonk.

Het debat dat sinds Ferguson in de VS wordt gevoerd over de Amerikaanse politiemacht, zwelt door dit incident nog verder aan. "Het zet de spanningen die zijn ontstaan nog meer op scherp", stelt de correspondent. "Het zijn allemaal druppels in een hele volle emmer."

Een van de aanbevelingen die een onderzoekscommissie na Ferguson deed, is dat agenten vaker standaard moeten worden uitgerust met cameraatjes op hun lichaam. Dit filmpje bewijst dat ook zonder die bodycamera's er tientallen miljoenen mobieltjes in omloop zijn waarmee te allen tijde video's kunnen worden opgenomen, zegt Van Wagtendonk.

"Je mag hopen dat agenten zich dat ook realiseren en dat de cultuur die hier in de VS nog altijd heerst van een politie die te vaak onnodig buitensporig geweld gebruikt, dat die gaat veranderden. Dankzij de video."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen